De Brabantse schoendesigner en brand creative Twan van Uden keek z’n ogen uit op zaterdag 16 mei in de winkel bij herenmodezaak Van der Gang in Dokkum. Samen met collega en meesterschoenmaker Harrie Blom kwam hij langs om voor klanten de bekende Greve schoenen op maat te maken. Niet alleen was Twan onder de indruk van de herenmodezaak, maar vooral van de manier waarop we in Friesland omgaan met de coronamaatregelen. ,,Dit is een heel andere wereld dan bij ons in Brabant.”
Liefhebbers van schoenen zullen ongetwijfeld het merk Greve kennen. Het familiebedrijf uit het Brabantse Waalwijk maakt al sinds 1898 herenschoenen van uitstekende kwaliteit. Ruim een eeuw nadat Hermanus Greve zijn schoenmakerij startte, kent het bedrijf inmiddels vele verkooppartners verspreid door het land. Ook in Friesland zijn Greve schoenen vast onderdeel van diverse modezaken, onder andere bij Van der Gang in Dokkum. ,,Regelmatig organiseren we zogenoemde maatwerk events”, vertelt Twan van Uden. ,,Samen met een collega komen we langs bij een partner om klanten ter plekke schoenen aan te meten. Ideaal voor mensen die maatwerk nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze bredere voeten hebben. En het leuke is dat ik ter plekke de nieuwe schoenen de gewenste kleur kan geven.”
Wereld van verschil
Op zaterdag 16 mei was Twan samen met een collega te gast bij Jan-Michiel van der Gang in Dokkum voor een maatwerk event. Op afspraak konden mensen langskomen.
En dat werd gretig gedaan, zag ook Twan. ,,Van tevoren hadden we contact gehad over protocollen en voorzorgsmaatregelen, maar toen we hier eenmaal waren, zagen we wat een wereld van verschil er zit tussen het zuiden en het
noorden van Nederland. We stonden met onze mond vol tanden, want het bleek een gewone zaterdag, zoals alle andere”, knikt Twan. ,,Bij ons is het veel stiller op straat, er hangt nog altijd een heel aparte sfeer. In Brabant hebben we natuurlijk ook echt een heftige lockdown gehad. Hier in het noorden merk je dat er veel relaxter wordt omgegaan met de coronacrisis. Echt een wereld van verschil.”
Als Brabander maakte Twan de gevolgen van het coronavirus van dichtbij mee. Maar liefst acht personen uit zijn familie raakten tijdens een verjaardagsfeest besmet. ,,Ik heb geluk gehad, omdat ik die dag een beurs had in Duitsland”, blikt hij terug. ,,Mijn familie komt uit Schijndel, een dorpje vlak bij Den Bosch. Dat gebied is heel zwaar getroffen door corona. Maandag vierde mijn vader z’n verjaardag, waar iedereen van de familie was. Twee dagen later moest mijn oom naar het ziekenhuis toe. En al snel daarna volgden meer familieleden. Mijn moeder, mijn vader, mijn tante, broer en zusje: iedereen bleek corona te hebben.”
Slapeloze nachten
Waar in Friesland druppelsgewijs nieuwe patiënten zich meldden, sloeg het virus in Brabant in volle hevigheid om zich heen. Twan: ,,Er was al snel geen plek en ruimte meer in de ziekenhuizen.
Mijn ouders moesten zo lang mogelijk thuis blijven en belden dagelijks met de huisarts. Er werd letterlijk gevraagd aan de telefoon: meneer, kunt u nog ademhalen? Zo ver ging het. Dan schrik je wel. Ik heb er heel wat slapeloze nachten van gehad. Plotseling waren de rollen omgedraaid en vroeg ik mijn ouders of ze hun temperatuur al hadden gemeten die dag. Een bizarre situatie. Zeker omdat ik niet langs mocht komen en vanuit mijn woonplaats Amsterdam alles van een afstand zag gebeuren.”
Gelukkig kon de familie van Twan na een spannende periode opgelucht ademhalen. ,,Ze zijn er allemaal nog en niemand heeft op de intensive care gelegen”, knikt Twan zichtbaar opgelucht. ,,Langzaamaan pakken we ons leven in Brabant weer een beetje op. De fabriek is weer open en we zijn weer los met de productie. Ik vind het heerlijk om weer ‘gewoon’ aan het werk te zijn. En wat is er dan fijner dan een bezoek aan verkooppartners om mensen aan een mooie schoen te helpen. Die dag in Dokkum heeft ons goed gedaan. Na al die negatieve berichten konden we alles even vergeten. Het was een heel fijne ontsnapping na die angstige tijd. Heel even was het leven weer een beetje zoals het we het kenden.”