FEANWÂLDEN – In april 2022 stoppen Jan en Grietje Dantuma, na precies 25 jaar met de verkoop van hun, prentbriefkaarten & 2e handsboeken aan de Haadstrjitte in Feanwâlden. De verkoop van Prentbriefkaarten zetten zij voort op afspraak, beurzen en internet. Het echtpaar keert terug naar Wâlterswâld/Driezum waar ook de basis lag van hun activiteiten.
Lees verder onder de foto.
In Driezum begon Jan Dantuma met de verkoop van boeken en later ook ansichten. De tweedehands boeken verdwijnen vrijwel totaal uit beeld, maar de verkoop van prentbriefkaarten, blijft volledig overeind staan. ,,Het is en blijft een deel van ons leven en we genieten daar beide nog enorm van. We kunnen nog niet zonder de vele en vaak mooie contacten”, aldus de Dantuma’s die in Feanwâlden hun 25-jarig bestaan willen besluiten met een feestje. ,,Uiteraard doet het toch een beetje pijn, maar we beseffen dat we vroegtijdig een stapje terug moeten doen. We kunnen het nu nog zelf doen, maar je moet niet alleen terugkijken, maar ook vooruitkijken. Vijfentwintig jaar Het Vergeet-MijNietje leek ons een prima moment om een punt te zetten achter een deel van de activiteiten. We hebben het als een prachtige tijd ervaren en nooit een moment spijt gehad van onze keuze om van Driezum naar Feanwâlden te verhuizen. We hebben hier met veel plezier gewoond en vergeet niet we hadden hier heel veel ruimte, al bleek die in de loop der jaren eigenlijk ook te klein”, verklaren Jan en Grietje Dantuma. Jan Dantuma die in Feanwâlden zich volledig toelegde op zijn antiquariaat, waardoor zijn beroep als gasen waterleiding fitter voorgoed verleden tijd werd.
Verzamelaar in hart en nieren
Met enige weemoed, maar anderzijds toch blij dat die tijden voorbij zijn, denken ze terug aan de eerste jaren in Driezum. De tijd dat er in hun woning amper nog leefruimte was en overal dozen stonden met boeken. Zelfs de slaapkamer stond vol. ,,Ik had er geen enkele moeite mee. Ik ben niet zo moeilijk, geen type die alles opgeruimd moet hebben. Jan is in hart en nieren een verzamelaar, vooral wat betreft boeken en kaarten uit de regio. Hij kocht daardoor wel eens een partij boeken, zodat hij van de opbrengst daarvan weer iets voor zijn eigen verzameling kon kopen. Het gezinsbudget leed er niet onder. Zo ging het eigenlijk ook met de kaarten, hij verzamelde ook postzegels en natuurlijk in eerste instantie de kaarten van de provincie Fryslân,” verklaart Grietje. ,,Fryslân werd mij te groot, ik richtte mij vooral op de gemeente Dantumadeel. Door de postzegels ontdekte ik ook de kaarten en voelde dat daar handel in zat. Naast verzamelaar, ben ik ook een handelaar. Dat heb ik van kinds af aan meegekregen. Ik handelde eigenlijk overal in, het ging niet om grote winsten, maar om een grijpstuiver in de zak te hebben. Ik ben altijd dankbaar geweest voor dit deel van mijn opvoeding. Het verzamelen voor mijn eigen collectie is in de loop der jaren steeds meer op de achtergrond geraakt.
Vooral het rangschikken. Ik heb nog wel een grote collectie, maar die ligt meer in dozen opgeslagen. Als ik al die dozen nog moet uitzoeken en sorteren, en die wil heb ik, dan heb ik nog wel jaren werk. Het zit mij echter niet op de rug. Nog steeds krijg ik soms kaarten uit de regio aangeboden, waarvan ik het bestaan niet wist. Soms zijn daar maar tien van gedrukt”, aldus Jan Dantuma.
Groeiend aantal klanten
Jan Dantuma kocht steeds meer boeken en ook de prentbriefkaarten collectie voor de verkoop nam toe. Terwijl hij overdag naar het werk was, ging Grietje steeds meer in de verkoop. ,,Dat ligt mij wel. Ik vind het leuk, vooral ook de contacten met de mensen. Je leert ze steeds beter kennen en omdat er een groeiend aantal klanten kwam met vragen om bepaalde onderwerpen, ontwikkelde ik mij bovendien. Prachtig vond ik het, als we iets voor iemand vonden. Je beseft steeds beter wat een verzamelaar drijft.’’ Doordat er in huize Dantuma steeds meer ruimtegebrek ontstond, mede door de komst van kinderen, besloten ze om hun heil ergens anders te zoeken. Niet te ver uit de buurt en bij voorkeur in de gemeente Dantumadeel. Dit werd dus Feanwâlden.
Miljoenen prentbriefkaarten
Terwijl de pick-up op de achtergrond getuigt van de rustmomenten in de eigen woonkamer en de koffie zich goed laat smaken, komt Jan Dantuma steeds meer op dreef. ,,In eerste instantie was de ruimte enorm, veel te groot. We verhuurden zelfs het achterste gedeelte, maar ondertussen hebben we alles volledig bezet en zelf een verdieping erbij gebouwd. Duizenden, tientallen, nee wellicht enkele miljoenen prentbriefkaarten en daarbij de grote collectie tweedehands boeken, zijn imponerende getuigen van een zeer actieve en werkzame periode. Ik dacht dat we het nooit vol konden krijgen, maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat het wellicht te vol staat. Gelukkig staat het allemaal in thema’s, waardoor we vrij snel onderwerpen kunnen vinden. Ik versla er dan ook absoluut niet in, er zit een volgorde in die wij zelf goed onder controle hebben.” Grietje lachend: ,,Jan weet vrijwel alles te liggen of wat wij op voorraad hebben. Hij hoeft meestal niet zo lang te zoeken. Dat heb ik niet”.
Een begrip
In Feanwâlden sloeg Het VergeetMij-Nietje pas echt de vleugels uit en werd een begrip in de Nederlandse verzamelwereld, maar ook belangrijk voor het dorp Feanwâlden. Men kreeg een beetje een dorpsfunctie en dat past uitstekend in de levensvisie van Jan en Grietje. Actief
betrokken zijn bij de regio waarin ze wonen, werken en leven. Niet aan de zijkant blijven staan, maar de handen uit de mouwen steken als het gaat om de leefbaarheid in hun dorp of wellicht dorpen, want het hart bleef kloppen voor Driezum en Wâlterswâld. Zowel bestuurlijk en als vrijwilliger zijn Jan en Grietje op meerdere fronten actief. ,,Het ging er soms wel eens Spaans aan toe, je moest overal tegelijk zijn en daarnaast had je de winkel en de beurzen nog. Het lukte uiteindelijk toch altijd. Dat komt omdat je met mensen bezig bent die er honderd procent voor gaan. Mensen die ons ook weer hielpen, er viel altijd wel een mouw aan te passen. Wij vonden en vinden het belangrijk om actief betrokken te zijn bij de gemeenschap en dan is er eigenlijk niets te veel.”
Internationale beurzen
,,Steeds vaker gingen we naar beurzen in de grote steden, overal in ons land. Ik ben ooit begonnen in de Nije Kûle in De Westereen, tegenwoordig staan we op internationale beurzen in vele steden in de wereld. Duitsland, Engeland, België, Frankrijk en Zwitserland om een paar landen te noemen. We staan hier alleen met kaarten, hiervoor moet je echter ook over een grote internationale collectie beschikken. Gelukkig zijn er overal op de wereld thema verzamelaars, je kunt het echt zo gek niet bedenken, van kerken, treinen tot poppen en filmsterren. We kopen vaak internationaal en ongezien is. Tienduizenden exemplaren in een keer. Het meeste is vaak algemeen, maar soms heb je de krenten in de pap. Dat moet ook, want de reisjes met de stand plekken zijn vaak ook duur. Voor ons is het echter ook een uitje geworden, we zorgen ervoor dat we ook kunnen genieten en we verkeren in een luxepositie dat we ons kunnen redden. We hoeven echt niet het onderste uit de kan, we zijn tevreden met wat we hebben.” Woorden waarmee ze weer bij de aanleiding van het gesprek komen.
,,We zijn nu 63 en 62 jaar. We verkeren beiden nog in een goede gezondheid. Natuurlijk zullen we het missen, vooral de winkel. We houden de opslag en verkoop van ansichtkaarten in een loods te Dokkum, maar nu op afspraak. Dat is toch heel anders. Het spontane en onverwachte is er af. Gelukkig blijven de beurzen, waar we nog meer een uitstapje van maken. En wees nu eens eerlijk, met nog zoveel boeken en kaarten in voorraad moet je fit zijn als je stopt, zodat je zelf kunt opruimen. Dat er boeken bij het oud papier komen, daar zullen we waarschijnlijk niet aan ontkomen. Maar vooral ook uit liefde voor boeken, verkopen we onze boeken met steeds meer korting, zodat ze toch een goed plekje kunnen krijgen”.
Het Vergeet-Mij-Nietje, prentbriefkaarten & 2e handsboeken, Haadstrjitte 20, 9269 SZ Feanwâlden. 0511-476698 feanwalden@boekennietje.nl. www.boekennietje.nl