De komende weken krijgen Friese zorgmedewerkers een training om zich voor te bereiden op een tweede coronagolf. In een deel van de training wordt gebruik gemaakt van virtual reality (VR).

De zorgmedewerkers volgen de tweedaagse training COVID-19-COACH, waarin theorie, richtlijnen en adviezen rondom COVID-19 aan bod komen. Bijvoorbeeld hoe je veilig en hygiënisch kunt werken om  besmetting te voorkomen. Of hoe je omgaat met een acute uitbraak. De VR-module zoomt in op twee concrete praktijksituaties met coronapatiënten: in de thuiszorg en in een zorginstelling. Omdat met VR de situatie heel intens wordt beleefd, is het leereffect groot.

Oefenen in een concrete situatie
De VR-module is te volgen via 2D (smartphone, tablet of laptop) en 3D (VR-bril). De medewerker krijgt per praktijksituatie een interactieve video van 15 minuten te zien. Daarin moet hij vragen beantwoorden of reageren. Het is een beetje te vergelijken met een game. Aan het eind van de module scoort de medewerker sterren waaraan hij kan zien hoe goed het is gegaan. Deze data worden verzameld zodat een zorgorganisatie kan zien op welke onderwerpen eventueel extra scholing nodig is.

De training COVID-19-COACH is gericht op infectiepreventie-medewerkers van een verpleeg- of verzorgingstehuis, de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg. Het is de bedoeling dat zij hun kennis na de training weer overdragen op collega’s. Dit kan met hulp van de VR-module die ook apart te volgen is.

VR geeft intense beleving
De VR-module werd ontwikkeld door ‘Anders werken in de zorg Fryslân’. In dit programma werken acht Friese zorginstellingen samen om slimme zorgtechnologieën te introduceren. Dit is nodig omdat de arbeidsmarkt voor zorgpersoneel onder grote druk staat. Anders werken betekent ook anders opleiden. VR wordt steeds vaker toegepast in het onderwijs en lijkt een bijzonder efficiënt leermiddel te zijn.

Programmavoorzitter Inge Scholing, bestuurder van Mienskipssintrum Leppehiem, één van de deelnemende organisaties: “VR biedt zoveel voordelen. Omdat je opgaat in een andere wereld is de ervaring indringend en blijft de opgedane kennis veel beter hangen. Daarnaast is deze VR-module heel compact en op elke gewenste plek in te zetten, dus het vraagt ook niet veel tijd van de zorgmedewerkers. Ik verwacht dan ook dat heel veel zorgorganisaties ermee gaan werken.”

Friese samenwerking

De tweedaagse training COVID-19-COACH is een initiatief van het Expertiseteam Corona Friesland. Hierin werken de Friese zorginstellingen, Zorgkantoor Friesland en GGD Fryslân samen. Het expertiseteam organiseert verschillende activiteiten. Zo fungeert het team ook als een centraal informatiepunt waar de instellingen terecht kunnen voor vragen over protocollen of ‘best practices’.

Programmamanager ‘Anders Werken in de zorg Fryslân’ Paulien van der Meulen: “Deze samenwerking tussen verschillende Friese partijen is op het juiste moment ontstaan. Wij wilden experimenteren met VR en het expertiseteam ging met een coronatraining voor de zorg aan de slag.”

Er is inmiddels ook uit andere delen van het land belangstelling voor de VR-module. Iedereen kan gebruik van maken van de module en deze inkopen via www.anderswerkenindezorg.nl.