Dokk’em Open Air, het Veenhoop Festival, Dicky Woodstock, Promised Land en de Admiraliteitsdagen: het zijn zomaar een aantal grote festivals waar evenementenorganisator Wiebe Kootstra uit Burgum de afgelopen maanden gedwongen een rode streep door moest zetten. Maar stilzitten is er allerminst bij, want ondanks dat alle festivals gecanceld zijn, heeft Wiebe een dagtaak aan de afwikkeling van alle projecten. ,,Dat hat mear fuotten yn ierde as datst tinkst.”
Noem de naam Wiebe Kootstra en in de evenementenwereld gaat bij iedereen een lichtje branden. Al jaren staat Wiebe aan het roer bij diverse grote evenementen. Van PsyFi waarvoor jaarlijks tienduizend bezoekers uit binnenen buitenland naar de Groene Ster in Leeuwarden afreizen tot het Fries Straatfestival, waar de zestigduizend bezoekers ieder jaar genieten van meer dan 150 optredens van nationale en internationale artiesten: Wiebe draait z’n hand er niet voor om. ,,Dat begong ea folle lytser yn it Badhûs yn De Westereen”, lacht Wiebe. ,,Dêr lizze de woartels fan wat ik no doch, mar dan wat lytser.”
Getalenteerde roadie
Geboren in Twijzelerheide is Wiebe voornamelijk te vinden in buurdorp De Westereen. Muziek maken en met vrienden afspreken, maar het liefst van alles is Wiebe feestjes aan het organiseren. ,,Als jongeren kraakten we destijds het Badhûs en eisten we dat er een jongerencentrum van zou worden gemaakt. Ik probeerde in die tijd om zo veel mogelijk bandjes naar De Westereen te halen. Dat ging als een trein. Met een fanatiek stel vrijwilligers hadden we in no time een poppodium van formaat opgebouwd. Dat smaakte naar meer.”
Waar jongeren vandaag massaal dj willen worden, heerste er in die tijd echt een bandjescultuur, weet Wiebe nog goed. ,,Dat was ook mijn grote droom: spelen in een band. Vandaar dat ik op gitaarles ging. Ik bleek helaas niet zo getalenteerd”, grijnst hij. ,,Gelukkig vroeg mijn gitaardocent me als roadie voor zijn eigen band. Instrumenten sjouwen, het podium klaar zetten, het geluid verzorgen. Ik vond het fantastisch. Maar ook optredens regelen en contacten binnen het discocircuit onderhouden was aan mij wel besteed.”
Hoe de hazen lopen
Op jonge leeftijd ontpopt Wiebe zich tot succesvol tourmanager. Dat talent ontgaat ook de opkomende band De Kast niet. Al snel wordt Wiebe gevraagd om de optredens te verzorgen. ,,De bekendheid van De Kast groeide razend snel. Ik kreeg er een dagtaak aan. Tegelijkertijd hield ik me bezig met de organisatie van het Wâldrock Festival in Burgum. Daar mocht ik voor het eerst proeven aan het organiseren van een festival. Ik bin der echt ynrûgele.”
Met z’n bedrijf Young & Leisure organiseert Wiebe vandaag de dag festivals rondom in de provincie. Hij weet als geen ander hoe de hazen lopen en is uitgegroeid tot expert op het gebied van detachering, projectondersteuning en de productie van uiteenlopende evenementen en concerten. ,,De afgelopen jaren zag je de evenementensector steeds verder professionaliseren. Ook in Friesland. Er komt vandaag de dag heel wat kijken bij het organiseren van een festival. Financiën, veiligheid, vergunningen, weten regelgeving, noem het maar op.”
De doodsteek
Daarmee gaan er ook wat meer uren en centen zitten in de voorbereiding van een festival. Niet te vergeten de grote schare aan ketenpartners die hierbij betrokken is. ,,Van de catering en licht en geluid tot de beveiliging en de toiletten”, somt Wiebe op. ,,Mensen hebben vaak niet in de gaten hoe belangrijk een festival is voor de ondernemers in een regio. Onze evenementen betekenen veel meer voor de samenleving dan we denken. Het heeft een gigantische spin-off voor heel veel ondernemers. Nu alles plotseling wegvalt, zie je dat ondernemers en veelal
ZZP’ers met lege handen staan. Dat is keihard.”
Wiebe heeft er een dagtaak aan om alle projecten en festivals die zijn afgelast correct af te handelen. ,,Allereerst moet je de artiesten afzeggen. Per boeker verschilt het hoe daar op gereageerd wordt. Daarna komt de
vraag hoe het met de financiële afhandeling gesteld is. Hoe ga je om met de verkochte kaarten? Is een festival verzekerd? Wat doe je met een evenement waarvoor je subsidie ontvangt? Kun je budgetten doorschuiven naar volgend jaar? Dat is allemaal nieuwe materie voor mij. Mijn insteek is om het budget uit te mogen geven zoals we het hadden begroot. Dus ondanks dat er geen festival is gehouden, dat je mensen wel betaalt. Daarmee houden we onze sector aan het infuus en voorkom je een gigantisch financieel gat. Dat zou de doodsteek voor veel bedrijven zijn.”
Op zoek naar alternatieven
Vandaar dat Wiebe samen met een zelf samengestelde taskforce keihard werkt aan alternatieve vormen voor festivals en evenementen. ,,We probe-
ren in overleg met de Veiligheidsregio alternatieven te zoeken, bijvoorbeeld in de vorm van drive-in concepten. Daarbij richten we ons niet alleen op films, maar denken we in samenwerking met Neushoorn en De Harmonie ook aan shows, cabaret of theater. Dat willen we aanvullen met eetmogelijkheden, dus dat je ook een diner kunt bestellen voor de film om op te eten in je auto. Dat voelt voor veel mensen nog heel gek, maar het zal waarschijnlijk onze toekomst worden. Ook ik heb er moeite mee om te geloven dat dit straks het nieuwe normaal wordt, maar er zijn steeds meer experts die hiervan overtuigd zijn. Gelukkig zijn we een ontzettend innovatieve en creatieve sector. Dat is ons kracht: om kansen en alternatieven te vinden. Juist in deze tijd.”