Van militair naar energieadviseur: een opvallende keuze die de 31-jarige Jehonnes van der Heide uit De Westereen in mei maakte. Deze carrièreswitch was een doordachte keuze. “Myn driuwfear om wat oars te sykjen, wiene myn frou en ús bern.” Nu is hij vast in dienst bij de gemeente én heeft hij zijn eigen energielabel- en adviesbureau Van der Heide Labels & Advies.

Energieverkenner bij gemeente
Via cursussen en een opleiding werd hij bij diezelfde gemeente Opsterland energieverkenner. Daar adviseert hij mensen over wat ze voor subsidies kunnen krijgen om hun huis te verduurzamen. Zoals bij de ISDE-subsidie, die vaak wordt gebruikt voor isolatie-maatregelen en bijvoorbeeld warmtepompen. “Ik lis minsken út wat dat is, hoe it wurket en wat de foarwaarden binne.”

Met zijn eigen bedrijf stelt hij vooral energielabels vast. “It wurk follet inoar hiel moai oan”, vertelt Jehonnes. “Ik kin minsken advisearje, sawol op it gebiet fan subsydzje as oer hoe’t se in heger label krije kinne.” Voor dat advies wat betreft het energielabel maakt hij eerst een opname van de woning. De gegevens voert hij in in een softwareprogramma. Hierbij houdt hij ook rekening met de wensen van de huiseigenaren. “Soms kinst mei in heger label bygelyks koarting op de hypoteek krije”, laat Jehonnes weten. Weten welke aanpassingen je daarvoor moet 

doen, kan dus heel interessant zijn. Maar ook wanneer je je huis wilt verhuren of verkopen is het verplicht om vandaag de dag een energielabel te hebben. Daar kan Jehonnes ook bij helpen.

Van leidinglengte tot zonnepaneelventilatie
Het opstellen van een energielabel is niet eenvoudig. “In pear jier lyn koest noch op ynternet in pear dinkjes oankrúskje of in pear foto’s opstjoere en klear wie it, mar dat is no net mear sa. Minsken ha dêr net altyd byld by.” Nu is Jehonnes al gauw een paar uur kwijt. Het energielabel bestaat namelijk uit drie verschillende

onderdelen: Trias Energetica (hernieuwbare energie), de energiebehoefte van de woning en de omgang met fossiele energie. “Do kinst foaral oanpassingen dwaan oan de hernieuwbare enerzjy en it enerzjyferlet fan in wenning.”

Bij het energielabel tellen veel dingen mee. Niet alleen het wel of niet hebben van

zonnepanelen – die dan ook weer wel of niet geventileerd worden – of een warmtepomp en isolatie, maar ook de stand van een woning en dus de inval van de zon, aanwezige zonwering en de lengte van de waterleiding van de cv naar bijvoorbeeld de douche zijn van invloed op het energielabel. “It programma rekkent gelokkich út wat foar label in wenning krijt. Tidens de kursus moast ik dat sels dwaan, sadat ik wit hoe’t it wurket, mar dat duorret hiel lang.”

Dat helpen en adviseren vindt Jehonnes een van de mooiste aspecten van zijn werk. “Mar ek de fariaasje: ik wurkje sawol bûten de doar, by oare minsken thús, as thús. Ik sit net allinnich mar achter in buro. Ik kom op in protte plakken en sjoch in protte. Dat is ek sa by myn wurk wat ik foar de gemeente doch. Dat is wol wat myn wurk leuk makket.”