Boodschappen van de boer: binnenkort zijn die ook in Kollumerzwaag te verkrijgen. Komende vrijdag openen Gerrit en Greetje de Graaf hun boerderijwinkel waar onder andere Black Angus-vlees, eieren, zuivel en streekproducten te koop zijn. Het aantal boerderijwinkels is in de afgelopen jaren toegenomen en nu telt ook Kollumerzwaag een winkel met lokale streekproducten en Black Angus-vlees.

Verbouwing
In het voorste gedeelte van de schuur wordt op dit moment hard gewerkt aan de schappen. De winkel is zo’n vijftig vierkante meter groot. Vroeger was dit de koeienstal en een aantal authentieke elementen zijn bewaard gebleven zoals de massief houten draagbalk. “En we zitten hier natuurlijk ook op een heel mooi plekje in de Fryske Wâlden, op een fietsknooppuntroute. Voor toeristen is het ook ontzettend leuk om streekproducten mee te nemen.” De slogan wordt dan ook: ‘(H)earlik fleis út de Wâlden’.

Lokaal
De H staat niet voor niets tussen haakjes, zo vindt Greetje. “Bij ons weet je waar het vlees en de producten vandaan komen. Mensen vinden het belangrijk dat eten duurzaam geproduceerd wordt, dat er geen troep in wordt gestopt.” Het vlees is dus ook eerlijk en lokaal, net als de andere producten die je in de boerderijwinkel vindt. Zo komen de eieren van een kippenhouder in Twijzelerheide, het meel van een molenaar uit Kropswolde, de kaas uit Jannum en de honing van een regionale imker. “En we zitten eraan te denken om leuke cadeaupakketjes te maken.”

Sinds juni verkoopt het stel vlees van hun eigen Black Angus-koeien. Dat betekent niet dat ze geen boerenervaring hebben: eerder hielden ze altijd jongvee, bedoeld voor de export. “Maar de export werd steeds moeilijker”, laat Greetje weten. Dat was het gevolg van toenemende ziektes en strengere grensbewaking. “Een paar jaar geleden zijn we na gaan denken over wat we met onze laatste periode wilden gaan doen. Ook omdat we geen opvolging hebben.” Zo ontstond het idee om Black Angus-koeien te houden.

De Black Angus-koe is een rustige en mooie koe, zo vertelt Greetje. “En het vlees is heel erg lekker.” En voor wie denkt dat het heel exclusief en duur vlees is, concludeert Greetje: “We proberen het misschien ook wel een beetje uit de exclusiviteit te halen. Het is ontzettend betaalbaar. Ik denk dat Iers rundvlees uit de supermarkt misschien nog wel duurder is dan ons vlees.”

Barbecueën
De boerderijwinkel richt zich met het vlees ook op barbecueliefhebbers. “We denken dat zij heel blij worden van ons vlees. We hebben hele mooie stukken voor op de barbecue of de smoker. Barbecueën is allang geen activiteit meer dat alleen in de zomer wordt gedaan, maar dat gaat het hele jaar door”, vertelt Greetje.

De koeien van De Graaf worden zo weinig mogelijk met mais en krachtvoer gevoed, en ook het gebruik van antibiotica wordt zoveel mogelijk vermeden. Gerrit vertelt: “Als de kalfjes zo’n drie weken oud zijn, komen ze hier.” De koeien blijven ’s zomers zo lang mogelijk buiten en ’s winters in de stal. “We passen zo’n twee jaar zelf op de dieren”, vult Greetje aan, “waardoor je zelf weet wat je erin stopt. Daardoor krijg je kwaliteitsvlees.” De koeien worden vervolgens bij een lokale slager geslacht. “Daardoor zijn de lijntjes heel kort”, laat Gerrit weten.

Vanaf het voorjaar van 2025 willen Gerrit en Greetje de beleving van de boerderijwinkel naar een hoger niveau tillen. Zo willen ze vanaf dan ijs en sapjes verkopen, zodat het ritje naar de boerderijwinkel een uitje wordt. Ook willen ze misschien rondleidingen verzorgen, zodat kinderen leren waar het eten op hun bord nou echt vandaan komt. Ook tijdens de opening komende vrijdagmiddag kun je bij de koeien en kalfjes kijken en streekproducten proeven.