In de rubriek ‘Wat dogge jo no?’ zetten we elke maand iemand in de schijnwerpers met een bijzonder beroep of unieke hobby. Deze keer is het de beurt aan Rindert Wijbenga, een jonge ondernemer die op zijn zestiende een eigen barbierszaak is begonnen. Ken of ben jij iemand met een bijzonder beroep of hobby? Laat het ons weten via redactie@westereender.nl.

Barbier Rindert Wijbenga: Van TikTok tot Barbierzaak op de Gentiaan 8

DE WESTEREEN – De 16-jarige Rindert Wijbenga uit De Westereen heeft een opmerkelijke stap gezet door in mei zijn eigen barbierszaak, *Barberboy*, te openen. Gelegen aan de Gentiaan 8, in een ruimte die ooit de lounge van zijn moeder en haar man was, heeft hij deze omgetoverd tot een luxe barbierzaak. Naast zijn werk als barbier zit Rindert in het laatste jaar van het vwo op Piter Jelles !mpulse Kollum.

Hoe is deze passie ontstaan?
“Ik werkte eerst bij de Plus, maar ik wilde iets anders doen. Op TikTok en YouTube kwam ik video’s tegen over barbieren, en dat sprak me aan. Het contact met mensen en het directe resultaat van een nieuw kapsel leek me geweldig. Dus heb ik een cursus gevolgd in Utrecht van drie dagen, waar ik de basis leerde. Mijn vrienden waren mijn eerste ‘proefklanten’ en nu gaat het behoorlijk goed. TikTok heeft me geïnspireerd, maar ik had ook altijd al de wens om te ondernemen en zelf iets op te bouwen.”

Hoe is deze passie ontstaan?
“Ik werkte eerst bij de Plus, maar ik wilde iets anders doen. Op TikTok en 

YouTube kwam ik video’s tegen over barbieren, en dat sprak me aan. Het contact met mensen en het directe resultaat van een nieuw kapsel leek me geweldig. Dus heb ik een cursus gevolgd in Utrecht van drie dagen, waar ik de basis leerde. Mijn vrienden waren mijn eerste ‘proefklanten’ en nu gaat het behoorlijk goed. TikTok heeft me geïnspireerd, maar ik had ook altijd al de wens om te ondernemen en zelf iets op te bouwen.”

Gebruik je social media om je werk te promoten?
“Ja, zeker. Ik plaats op Instagram foto’s van voor- en naresultaten, en ik houd iedereen op de hoogte van de openingstijden. Hoewel ik nog niet veel TikToks heb gemaakt, wil ik wel anderen inspireren. Het zou prachtig zijn als jongeren door mijn verhaal ook ondernemer worden.”

Hoe reageren mensen in je omgeving?
“Mensen reageren ontzettend positief. In het begin twijfelden sommige vrienden of ik wel goed genoeg zou zijn om te knippen, maar die zorgen zijn inmiddels helemaal weg. Het gaat nu hartstikke goed en mijn klanten komen gemiddeld elke vier weken weer terug. 

Zelfs mensen die ik het nog maar net vertel, reageren meteen enthousiast en vinden het tof dat ik op zo’n jonge leeftijd al mijn eigen zaak heb.”

Wat is je specialisme als barbier?
“Mijn specialiteit is het knippen van haar, vooral herenkapsels met strakke overloopjes. Ik trim en style ook baarden, maar mijn sterke punt blijft het knippen. Dat vind ik het leukste om te doen.”
Wat zijn je plannen na het behalen van je diploma?
“Dat is een goede vraag! Ik ben gek op economische vakken en wil graag doorstuderen aan de universiteit van Groningen, waarschijnlijk een economische studie. Maar ik wil ook mijn barbierwerk blijven doen, misschien zelfs combineren met mijn studie. Ondernemen trekt me enorm, en het lijkt me fantastisch om beide passies te combineren.”

Je kunt Rindert volgen op Instagram: @barberboy_rw. Een afspraak maken kan via www.vev.co/barberboy-nl.