DOKKUM – Zeg je Bodde, dan zeg je Bouman. Dertig jaar geleden vervulden fysiotherapeuten Willem Bodde en Wessel Bouman met hun partners een pioniersrol door een sportcentrum in Dokkum te starten. 12,5 jaar later kwam daar Fysiotherapie Dongeradeel bij. Inmiddels is BoddeBouman een begrip in de regio en staat de tweede generatie aan het roer van het schip. Onder leiding van Raymond Mulder, Pieter Boomsma, Stefan Bodde en Jeroen Pel zet de maatschap koers richting de toekomst, met innovatieve technologieën en sporten op maat.

Wat BoddeBouman zo uniek maakt? Daar hoeven de mannen niet lang over na te denken. “De korte lijntjes”, zeggen Stefan Bodde en Jeroen Pel bijna in koor. Dit is al tientallen jaren hun kracht: de combinatie van fysiotherapie en een sportcentrum onder één dak. Hierdoor kun je direct vanuit de behandelkamer doorstromen naar de sportzaal of andersom. Ook voor het personeel zijn die korte lijntjes cruciaal. Tijdens het interview met de Westeerender komt sportcoach Hannie even om de hoek met de vraag: “Stefan, die knieoefening, hoe zat dat ook alweer?”

“We hebben altijd het grotere plaatje voor ogen gehad”, zegt Stefan. “Fysiotherapie is meer dan alleen iemand op een behandelbank leggen en oefeningen laten doen in een kamer. Het draait erom mensen in beweging te krijgen en te houden. Dertig jaar geleden was dit al de kern van ons werk, en dat is nog steeds zo. Vandaag de dag lijkt het vanzelfsprekend om een sportzaal bij de fysiotherapie te hebben, maar toen mijn vader en Wessel hier begonnen, was dat behoorlijk revolutionair. Zij hadden al een visie waarbij beweging centraal stond, en die zetten wij nu voort.”

In de volksmond staat BoddeBouman vooral bekend als fysiotherapiepraktijk. Mensen vergeten vaak dat je in het pand aan de Suiderbaanstraat in Dokkum ook kunt sporten. “Het sportcentrum is een verlengstuk van de fysiotherapie, en andersom geldt hetzelfde: wij vormen ook een verlengstuk van het sportcentrum. Dit maakt ons uniek”, legt Stefan uit. Jeroen valt hem bij: “Veel mensen denken dat wij alleen revalidatie bieden, maar bij ons is het geen one-size-fits-all. We kijken echt naar wat iemand nodig heeft en passen onze aanpak daarop aan. Of het nu gaat om fysiotherapie, fitness, leefstijlcoaching of voedingsadvies: we bieden een totaalpakket aan onder één dak.”

Nieuwe apparaten
Twee jaar geleden namen Stefan en Jeroen het stokje over van hun vader en schoonvader, en sindsdien heeft het sportcentrum een kleine transformatie ondergaan. Het is inmiddels voorzien van nieuwe TechnoGym-apparaten en een vernieuwde vloer, en binnenkort krijgen ook de entree en kleedkamers een upgrade. Hoewel de officiële open

dag pas op 9 november plaatsvindt, zijn de nieuwe fitnessmachines al volop in gebruik.

Hoe die werken? “Als je op een TechnoGym-apparaat traint, begin je met inloggen via een polsbandje of een app. Hierdoor herkent het apparaat meteen jouw persoonlijke instellingen en doelen. Het past zich automatisch aan, bijvoorbeeld door de zitting op de juiste hoogte te zetten of de weerstand af te stemmen op wat voor jou goed is”, legt Stefan uit. “Tijdens het trainen krijg je meteen feedback van het apparaat. Het geeft aan of je de oefening goed uitvoert en hoeveel herhalingen je moet doen. Zo weet je altijd zeker dat je veilig én effectief bezig bent. Bovendien slaat het apparaat je voortgang op, zodat je bij elke training kunt zien hoe je vooruitgaat.”

Uiterst precies kunnen mensen begeleid worden met deze technologie, en dat is goud waard voor zowel het sportcentrum als voor de fysiotherapiepraktijk. Jeroen: “Met de TechnoGym-apparaten kunnen we gericht druk zetten, of juist weglaten, op specifieke plekken rondom een gewricht of een spier. Zo krijg je een fysiobehandeling die precies op jouw doelen of eventueel klachten is afgestemd.”

Ook voor sporters zijn de nieuwe machines ideaal. “Of je nu je conditie wilt verbeteren of sterker wilt worden, onze begeleiding is helemaal afgestemd op jouw persoonlijke doelen”, vertelt Jeroen. “Het mooie van deze technologie is dat het toegankelijk is voor iedereen, ongeacht ervaring. Dankzij de slimme functies pas je altijd je oefeningen aan op jouw niveau en krijg je precies wat je nodig hebt om vooruitgang te boeken.” En: er is bij BoddeBouman altijd een coach aanwezig om de sporters te ondersteunen. Zo hoef je nooit in je uppie te sporten en weet je zeker dat je veilig en effectief bezig bent.

Wegen leiden naar Dokkum
Fysiotherapie is Stefan thuis met de paplepel in gegoten. Op vijfjarige leeftijd dartelde hij al rond tussen de gewichten en spiegels in het sportcentrum van zijn ouders. “Ik herinner me de rode vloerbedekking nog”, lacht hij. Toch was fysiotherapie niet altijd zijn droom. “Ik wilde geneeskunde studeren, maar werd uitgeloot. Na een aantal omwegen kwam ik uiteindelijk bij fysiotherapie terecht. Mijn vader begon langzaam af te bouwen en vroeg of ik wat van zijn uren wilde overnemen. Op dat moment werkte ik als fysiotherapeut in Apeldoorn en woonde ik in Zwolle, maar ik zocht naar een nieuwe uitdaging. De timing bleek perfect.”

Jeroen bewandelde een ander pad. Oorspronkelijk werkte hij in de horeca, maar door zijn schoonvader, Wessel Bouman, raakte hij geïnteresseerd in de fysiotherapie. “Ik vond het meteen fascinerend”, vertelt hij. “Ik had altijd al interesse in het menselijk lichaam, bewegen en sport.” Waar hij eerste nog werkzaam was bij een praktijk in Hallum en Stiens, is hij inmiddels ook sinds 2018 betrokken geraakt bij BoddeBouman.

En nu timmeren beide mannen, samen met Raymond en Pieter, aan de weg. Ze zijn niet alleen bezig met de toekomst van BoddeBouman, maar ook met die van het sporten en de zorg. Met hun visie op vooruitgang en gezondheid laten ze zien dat moderne technologie niet alleen voor jonge sporters bedoeld is, maar ook voor ouderen. “Onze nieuwe fitnessapparatuur is ook heel geschikt voor de wat oudere generatie”, vertelt Jeroen. “We zien veel ouderen in de praktijk voor fysiotherapie, maar met deze apparatuur kunnen ze ook op een veilige en effectieve manier aan hun conditie werken.”

Nooit te oud
Ouderen die druk in de weer zijn met halters en dumbbells klinkt misschien wat ongebruikelijk, en dat is precies het taboe dat ze hier willen doorbreken. Hun voorbeeld? “Arie Boomsma”, lacht Stefan. “Die traint zijn ouders, beide op leeftijd, en nu tillen ze met gemak vijftig kilo en voelen zich fitter dan ooit. Traplopen en boodschappen dragen gaat moeiteloos. Hun energie is enorm toegenomen. Het idee dat je op een bepaalde leeftijd moet stoppen met bewegen is onzin. Beweging houdt je actief en zorgt ervoor dat je langer en beter van het leven kunt genieten.”

“Beweging is het allerbelangrijkste”, vindt ook Jeroen. “We hebben op basis van de TechnoGym-apparatuur schema’s ontwikkeld om van je klachten te herstellen, je huidige niveau te behouden en om door te groeien en stappen te maken.” Zo’n schema gaat verder dan alleen fysieke oefeningen. “We kijken ook naar andere belangrijke factoren zoals je slaappatroon, je voeding en je dagelijkse activiteiten. Het draait erom een gezonde balans te vinden tussen al deze elementen.”

Jeroen voegt toe: “We begrijpen dat niet iedereen behoefte heeft aan keihard trainen. Sommige mensen vinden het prettig om een uurtje per week te sporten en daarna gezellig een gratis kopje koffie te doen aan de bar. Of je nu komt voor een goede workout of gewoon om even te ontspannen, alles is mogelijk. Je komt binnen met jouw eigen motivatie, en wij ondersteunen je daarbij op een manier die voor jou werkt.”