Op zaterdag 5 oktober houdt de Dierenartsenpraktijk in Drogeham een open dag. De laatste keer dat zij zich openstelden voor publiek was tijdens de opening in 2017. Na zes jaar vonden de eigenaren het hoog tijd om geïnteresseerden weer eens een kijkje achter de schermen te kunnen geven.

Dat vertelt Gerrit Dam, die in 2018 begonnen is als praktijkondersteuner en sinds een jaar in de maatschap zit. “It is ek wol wer ris goed om dy efkes iepen te stellen foar it publyk.” Tijdens de open dag is er van alles te doen. Zo is er een speurtocht, kunnen mensen genieten van een lekkere hamburger en kan er gepraat worden met vertegenwoordigers en mensen vanuit de farmacie. “Dan kinst wat mear gerichte fragen stelle, mochtest dy ha. Dat kin gean oer fieding, mar foar bygelyks boeren ek oer bepaalde faksinaasjes”, vertelt Tjitske Roest.

Drie vestigingen
De dierenartsenpraktijk Tusken Diken en Feanen zit, naast in Drogeham, ook gevestigd in De Westereen en Surhuisterveen. Toch is er een wezenlijk verschil tussen de drie locaties. Gerrit: “Hjir dogge wy alles. Yn De Westereen en Surhústerfean dogge wy allinnich mar lytsere ôfspraken. At der al in yngreep plakhawwe moat, dan moat dat eigenliks altyd hjir yn Droegeham.” Voor bijvoorbeeld vaccinaties ben je met je huisdier welkom in zowel Drogeham als De Westereen en Surhuisterveen.

In totaal werken er 9 dierenartsen en 13 assistenten bij Tusken Diken en Feanen. Omdat Drogeham de hoofdlocatie is en De Westereen en Surhuisterveen nevenlocaties zijn, kun je de dierenartsen en assistentes in principe op iedere locatie tegenkomen. De praktijk richt zich op schapen, koeien en gezelschapsdieren. “Wy behannelje gjin hynders, bargen of piken”, zegt Gerrit.

Reële zorg
De dierenartsenpraktijk vindt het belangrijk om reële zorg te bieden, die voor zowel mens als dier goed is. Tjitske: “Us nije misje is: met passie en plezier, voor mens en dier. Wy wolle earlike soarch biede. It makket ús unyk dat wy mei minsken meitinke fan: wy kinne no wol operearje, mar miskien hellet it hûntsje dat überhaupt wol net.” Ze vindt dat de diergeneeskunde steeds verder gaat. “Dat is prima, mei sommige dingen. Mar je moatte je soms ek ôffreegje: hoe fier wolle je gean? Hoe reëel is dit noch?”

Omdat de praktijk ook mee wil denken met haar klanten, doen de dierenartsen

alles in overleg met de eigenaren van de dieren. “Wy kinne wol fan alles ûndersykje, mar wy wolle earst it meast waarskynlike besjen. En at dat it net is, hoe geane wy dan fierder? Wy lûke net alles yn ien kear út de kast.”

Tusken Diken
De praktijk, die begon als Tusken Diken, werd in 1986 opgericht door dierenarts Frank Roest, samen met Wiebe de Vries, zo vertelt Roests dochter Tjitske. In 1997 opende de nevenlocatie in De Westereen en in 2002 veranderde de naam in Tusken Diken en Feanen, omdat de buurtpraktijk van Surhuisterveen werd overgenomen. In 2005 werd Frank Roest enig eigenaar en na haar afstuderen kwam dochter Tjitske in 2015 in de maatschap. “Dat ha wy tot sa’n twa jier lyn sa dien. En no binne Mariëlle (Nijmeijer-Roelofsen; red.), Gerrit en ik yn de maatskip.” Frank Roest werkt nu nog als dierenarts binnen de praktijk.

Tjitske, Gerrit en Mariëlle roepen iedereen die nieuwsgierig is op om langs te komen tijdens de open dag op zaterdag 5 oktober, bij de locatie Drogeham van 10:00 tot 14:00 uur.