De dertigjarige Anouska Koster uit De Westereen is al jaren actief in het professionele wielerpeloton. Ze komt sinds 2023 uit voor de Noorse wie- lerploeg Uno-X Pro Cycling en heeft het bij deze formatie prima naar haar zin. Gelukkig voor haar loopt haar contract nog tot en met 2026.
Na een druk voorseizoen met onder andere meerdaagse koersen en trainingssessies in Spanje, België en in Luxemburg – waar ze een fraaie podiumplaats pakte – is er even tijd voor een weekje thús bij heit en mem yn de Westereen. Uiteraard worden ook in de Friese Wouden de nodige trainingskilometers gemaakt.
De vriendelijke en bescheiden wielerprof vertelt gedreven over haar wielerervaringen. Zo heeft ze vanaf 2012 veel internationale ervaring opgedaan bij diverse wielerformaties. Ze fietste zes jaar samen met Marianne Vos bij de Rabobank-ploeg en later bij Jumbo-Visma. Haar absolute topprestatie tot nu toe was het behalen van het Nederlandse kampioenschap op de weg in 2016. Vijf kilometer voor de finish wist Anouska samen met Janneke Ensing te ontsnappen uit het peloton en op de meet klopte ze haar medevluchtster. Een jaar lang mocht zij de nationale driekleur dragen, iets wat ze eigenlijk nooit had durven dromen. In het peloton kenden ze haar inmiddels, maar de buitenwacht kreeg wel veel meer interesse voor deze getalenteerde Friese renster.
‘Fytse sa as ús mem en pake’
Als meisje van elf jaar kreeg Anouska haar eerste racefiets. Ze was enthousiast, nog niet zozeer om wedstrijden te willen winnen, maar ze wilde vooral pleziertochten maken, net zoals ze dat zag van haar mem en pake. Van het één kwam het ander en bij wielervereniging Otto Ebbens werd al snel duidelijk dat Anouska talent had en de smaak te pakken kreeg. Ze wilde haar graag meten met de meisjes maar ook met de jongens en de toon was gezet. In
2011 mocht ze deelnemen aan de WK-junioren in Kopenhagen. “Dat meidwaan oan in WK, dat wie sa moai.” Ze eindigde in de Deense hoofdstad op plek 23.
Haar eerste grote overwinning mocht ze vieren in de driedaagse bij Borssele. Toen ze daar op de derde dag winnend over de streep ging kon zij het niet bevatten dat ze had gewonnen. Dankzij de onvoorwaardelijke steun van haar ouders en de diverse trainers is het allemaal goed gegaan en kwamen er ook mooie resultaten. Vanaf de tijd bij het Rabo-Liv-team (2015) maakte ze daar grotere stappen dankzij de goede begeleiding op diverse vlakken. In het bijzonder herinnert zij zich trainster Wilma Franken en ook teammanager Koos Moerenhout.
De huidige vorm is ‘groeiende’, zegt Anouska. “Ik fiel dat it wer hieltiid better giet. Ik krij wer mear macht, better as yn it foarjier.” De koersen waar ze vooral graag wil schitteren zijn de NK tijdrijden en de Nederlandse Kampioenschappen op de weg.
‘In etappe yn de Giro winne’
Een grote ultieme wens is het winnen van een etappe in de Giro d’ Italia. De beroemde Italiaanse etappekoers met grote winnaars vindt ze een geweldige uitdaging. “As ik dêr nochris winne koe…”
In haar team zoekt ze altijd de balans tussen het werken voor de ploeg en haar eigen kansen afmaken. Dat is iets waar je veel mee bezig bent. Je bent onderdeel van de ploeg en je moet samenwerken. Haar sterkste punt? De ‘lead-out’ opzetten en een
ploeggenoot op het juiste moment in stelling brengen is de echte specialiteit van Anouska.
Anouska heeft nog elke dag veel plezier in het wielrennen en ze wil nog zeker minimaal een jaar of acht à negen doorgaan bij de profs. Natuurlijk is dat afhankelijk van allerlei factoren, maar de intentie is er zeker. “Ik moat er net oan tinke dat ik oer fjouwer jier stopje soe, dat komt dan sa ticht by.”
Er komt natuurlijk een leven na het wielrennen en Anouska mag zich gelukkig prijzen dat ze destijds serieus werk heeft gemaakt van haar schoolopleidingen. Na haar mavo en havoopleiding heeft ze met succes de hboopleiding Laboratorium bij Van Hall Larenstein afgerond. Ze verwacht daar na haar profbestaan iets mee te kunnen doen. Naast fietsen heeft ze ook interesse in schaatsen en wil ze eventueel nog eens aan een triatlon (of een deel daarvan) meedoen.
Jonge sporters wil ze graag meegeven dat het plezier beleven vooral erg belangrijk is. Als je het doet onder druk van anderen is het moeilijk vol te houden. “Moast it ek rêstich opbouwe.” In de komende jaren staat het wielrennen echter nog honderd procent op nummer één en er liggen nog tal van mooie uitdagingen in het verschiet. Ze heeft geen spijt van haar keuzes en geniet van haar vrije leven. Afsluitend: “In sifer op myn libben fan no? Ik tink fan in 8 1⁄2 en it is miskien noch earder in njoggen dan in acht.” Dat zit wel goed met Anouska!