Op zaterdag 22 juni vindt voor de dertiende keer het Flexibele Makelaar bedrijvenvoetbaltoernooi plaats op de velden van VV Zwaagwesteinde. Maar liefst veertig teams doen mee. Binnen drie dagen was het maximaal aantal inschrijven behaald. Organisatoren van het eerste uur Siebolt de Bruin, Jan Sjuk de Bruin en Pieter Jan Heidstra zoomen – samen met deelnemer en voormalig bestuurslid Gerrit Daleman – in op dit gezellige en bijzonder populaire event.

De meeste bedrijventeams komen uit regio Noordoost-Friesland, al is er tevens een ietwat vreemde eend in de bijt. Althans, zo op het oog. Vanuit het Limburgse dorp Stein reist sinds enkele jaren namelijk een flinke delegatie vrienden naar De Westereen. Gerrit Daleman is de initiator van dit uitje. Een bekend gezicht. “Vanwege de liefde ben ik vier jaar geleden in Stein neergestreken”, begint Gerrit, “en heb ik daar onder collega’s en vrienden al snel het toernooi geïntroduceerd. Twee jaar geleden hebben we voor het eerst meegedaan en dat beviel iedereen uitstekend. Dit jaar komen we met twintig tot vijfentwintig mensen naar Friesland. We doen met twee teams mee. Ik ken het toernooi goed, aangezien ik bij Zwaagwesteinde heb gevoetbald, er bestuurslid ben geweest en vroeger meehielp op en rondom het bedrijvenvoetbal.”

Tientallen vrijwilligers
Tijdens het in de regio razendpopulaire toernooi worden de wedstrijden in zeven tegen zeven vorm (en op een half veld) gespeeld. Organisatorisch een serieuze aangelegenheid, zo doen eerdergenoemde Pieter Jan Heidstra, Siebolt de Bruin en Jan Sjuk de Bruin blijken. “Wat ooit begon met twaalf teams, is uitgegroeid tot een toernooi met veertig deelnemers”, begint Pieter Jan. Jan Sjuk, de bedenker van het evenement, over het ontstaan: “Lang geleden deden we mee aan een gezellig toernooi in Berltsum, toen we nog met z’n drieën in het derde van Zwaagwesteinde speelden. Dat was puur voor voetbalploegen. Wij kwamen met het idee om zoiets in De Westereen te organiseren, dan echter voor bedrijventeams. Temeer omdat we veel ondernemers in ons elftal hadden rondlopen. Daar is de kiem gelegd voor het toernooi wat inmiddels als ‘kleintje dorpsfeest’ bekend staat.” Siebolt aanvullend: “In de beginjaren regelden we vrijwel alles zelf, maar dat was al snel geen doen meer. We werken met zeker veertig vrijwilligers, waaronder zestien scheidsrechters. Verder lopen er onder andere EHBO’ers, barmensen en toernooibegeleiders rond. Er zit een hele ploeg achter, waar we ontzettend blij mee zijn.”

‘We werken met veel vrijwilligers, waar we ontzettend blij mee zijn’

Deelnemende profs
De teams worden op sterkte ingedeeld. “De categorieën omschrijven we als de profs, de amateurs en de zeventallen die net weten dat de bal rond is”, aldus een glimlachende Siebolt. Voor Gerrit Daleman en zijn teamgenoten is het voetbal doorgaans bijzaak. Gerrit: “De vrijdag ervoor is onze vaste stapavond in Leeuwarden. We overnachten op de camping in De Westereen. Op de toernooidag zijn we meestal niet zo fit. Dit jaar doen we met een wat serieuzer team mee én met een zogeheten campingelftal. Vorig jaar wonnen we de troostprijs. Voor de moeite, dat zegt genoeg.”

Toch deden er in het verleden meermaals teams mee waarin het niveau hoog lag. Pieter Jan: “In de jaren dat Mark Diemers bij Cambuur en De Graafschap speelde, heeft hij een keer of drie à vier meegedaan. Eenmaal met Bob Schepers in zijn team. Die wonnen het toernooi uiteraard. Zoals genoemd delen we de teams in op sterkte, zodat ze in de poule vrij gelijkwaardig aan elkaar zijn. In de finaleronden merk je wel dat de betere teams overblijven. Oh ja, voor Gerrit en zijn teams hebben we een legertent geregeld. Ze hoeven ditmaal zelf geen tentjes op te zetten.”

Hapje & drankje
De eerste wedstrijden beginnen zaterdag 22 juni om 11.30 uur. Op de namiddag wordt de finale, met Jan Dolstra als scheidsrechter, gespeeld. “De meeste teams zijn dan al even klaar”, gaat Jan Sjuk verder, “waarbij het tijd is voor een natje en een droogje. Diverse artiesten zorgen voor de muzikale omlijsting, zoals Gaatze Bosma,

Feest DJ Maarten, Metzzo en afsluitend het dweilorkest It Sil Heve. Het is net een festival.” Naast de muziek en het zorgen voor de inwendige mens, wordt uitgepakt met een loterij. Een lot kost vijf euro. “Daar kun je prachtige prijzen mee winnen, denk aan een weekendje weg, een fiets, horloge of televisie”, aldus Pieter Jan. Verder wordt er met consumptiemunten gewerkt, die in de voorverkoop met korting kunnen worden aangeschaft.

‘Jan Dolstra fluit de finale, hij komt speciaal uit Duitsland deze kant op’

Gekkigheid
Afrondend delen de heren nog wat mooie anekdotes van eerdere edities. Jan Sjuk: “We maken vaak flyers, waarop we eens gekscherend aankondigden dat er een bedrijventeam van Cambuur én Heerenveen zou meedoen. We werden door beide bvo’s gebeld. Ze waren bang dat er hooligans op af zouden komen, dus die flyers moesten we weghalen.” Siebolt: “Tijdens een andere editie hebben we topartiesten als Danny de Munk en Gerard Joling op de flyer gezet. Dat trok veel mensen en aandacht. Het bericht haalde zelfs hun boekingskantoren, ze konden het niet waarderen.” Het moge duidelijk zijn dat gezelligheid, geouwehoer en vrijuit voetballen in een laagdrempelige, doch feestelijke setting hand in hand gaan tijdens het bedrijventoernooi. “Een graadje of 23 zou de dag compleet maken”, aldus Pieter Jan.

 

Dit bericht is gepost in Juni. Bookmark de link.