DE WESTEREEN – Kroon Vleeswaren uit De Westereen bestaat 150 jaar. Eigenlijk vorig jaar al, maar vanwege corona is het feest een jaar uitgesteld. Het jubileum is vorige week gevierd met de onthulling van het wapen van het predicaat Hofleverancier dat vanaf nu op de verpakkingen van Kroon leverworst zal prijken. Ook is er ter ere van het jubileum een speciaal boek uitgebracht over de bijzondere historie van het bedrijf.
Lees verder onder de foto.
Wat begon vanuit een straatslagerij die een paar worstjes per dag verkocht is uitgegroeid tot een bedrijf dat wekelijks miljoenen mensen blij maakt met verse leverworst die in heel Nederland en België verkocht worden. ,,Het bijzondere aan onze worst is dat de authentieke smaak van vroeger altijd is gebleven’’, vertelt operationeel directeur Pascal van der Sluis van Kroon Vleeswaren. Hij werkt sinds vijf jaar bij het bedrijf en heeft zich enorm ingezet om het predicaat hofleverancier binnen te halen. ,,Dat krijg je niet zomaar. Samen met historicus Beno Hofman zijn we in het verleden van het bedrijf gedoken en hebben we alle papieren die nodig zijn voor de aanvraag gevonden.’’ Daarnaast moet het bedrijf ook nog aan allerlei andere eisen voldoen, weet eigenaar André van de Poppe van Kroon Vleeswaren. ,,Het bedrijf moet winstgevend zijn, een goede reputatie hebben en minimaal honderd jaar bestaan’’, legt Van de Poppe uit. Hij is nog altijd blij dat hij en zijn broer Chris, Kroon Vleeswaren in 2006 hebben overgenomen.
‘Wij blijven in De Westereen’
Dat André en Chris van de Poppe van Gepo Vleeswaren uit Nieuw-Vennep het bedrijf in 2006 overnamen was niet voor de hand liggend. Kroon
Vleeswaren was een echt familiebedrijf, maar Theo Kroon, de vijfde generatie, had na dertig jaar hard werken geen opvolger. Hij kende André uit het vak. ,,Wij leverden vooral producten voor speciaalzaken en zij de worstjes bij de supermarkten. Nu kunnen we alle leverworstproducten in winkels in heel Nederland leveren. Deze twee bedrijven versterken elkaar. Eén en één is drie’’, zegt André van de Poppe. De overname van Kroon uit De Westereen door een bedrijf uit Noord-Holland heeft niet tot sluiting van de vestiging in Friesland gezorgd. ,,Integendeel. Friezen zijn hele loyale, trotse mensen. We kunnen hier altijd aan goed personeel komen. In het Westen van het land is dat een groot probleem. Mede daarom blijven we hier.’’ In de coronatijd vormt het personeel soms echter wel problemen als hele gezinnen thuis moeten blijven omdat ze in quarantaine zitten. ,,Dat baart mij wel zorgen.’’
Nieuwe jubileumworst
Wat betreft de toekomst blijven Van de Poppe en Van der Sluis positief. ,,Zolang kinderen smeerworst op brood lekker vinden en het van hun ouders als hartig naast zoet op de boterham krijgen, hebben wij niets te klagen’’, lacht Van de Poppe. Toch gaan ze ook bij Kroon met de tijd mee wat betreft verpakkingsmaterialen, gezond eten en dierenwelzijn. ,,Wij vinden het niet erg dat de regels steeds strenger worden
want we willen zelf ook aan deze voorwaarden voldoen. Bovendien hebben we niks te verbergen.’’ Dat Kroon haar 150-jarige jubileum viert geeft de ondernemers weer extra energie. Van der Sluis: ,,We zijn bezig om een nieuwe jubileumworst op de markt brengen met een knipoog naar het verleden. En we zijn heel blij dat we het voor elkaar hebben gekregen om Hofleverancier te worden. Het was al bijzonder dat we een brief kregen met felicitaties van de Koning, maar toen het nieuws eenmaal naar buiten werd gebracht werden we plat gebeld’’, vertelt Pascal van der Sluis. De manier waarop ging niet helemaal zoals gepland. Veel mensen hoorden het nieuws namelijk via de radio. Van de Poppe: ,,Gerard Joling is mijn buurman en een goede vriend en toen het net bekend werd hebben we ’s avonds gevierd dat we hofleverancier zijn geworden. Gerard verklapte dat de volgende dag tijdens een interview op de radio. Toen was het nieuws meteen landelijk bekend.’’
De cirkel is rond
Het hofleverancierschap is voor een bedrijf met minder dan honderd medewerkers het hoogst haalbare. Anders hadden ze een koninklijke kroon gekregen, maar eigenlijk vinden Van der Sluis en Van de Poppe het logo van het predicaat Hofleverancier nog mooier. ,,En de kroon hebben we toch al. Het enige jammere is dat we zelf de naam Kroon niet dragen, maar voor de rest is de cirkel voor mij nu rond.’’
150 jaar Kroon
Slachterij Kroon Vlees in Groningen en Kroon Vleeswaren in De Westereen zijn gevestigde namen in de slagerswereld. Onder consumenten is Kroon leverworst beroemd, ook vanwege de jarenlange sponsoring van SC Heerenveen. De oorsprong van beide bedrijven ligt aan de Steentilstraat in Groningen, waar Theodorus Antonius Kroon slagersknecht is bij z’n neven Sluiter en de slagerij in 1872 overneemt.
Het boek 150 jaar Kroon vertelt de boeiende geschiedenis van de ‘slagersfamilie’ Kroon en ‘verwante slagerijen’. Een rijk geïllustreerd boek over de geschiedenis van vleesconsumptie, slagers, slachters en slachthuizen. De kleinzonen van Theodorus Antonius Kroon, Theo en Piet, staan vanaf 1934 samen aan het hoofd van de slagerij. In 1956 komt Theo’s oudste zoon Bert in het bedrijf. Hij verhuist het vleeswarenbedrijf in 1969 van de Steentilstraat naar Zwaagwesteinde. Piets zoon Rieks begint na de sluiting van het Openbaar Slachthuis in 1983 het slachthuis Kroon Vlees aan de Gotenburgweg in Groningen.
Hoewel Kroon Vleeswaren in 2006 is overgenomen door een ander oud familiebedrijf, Gepo van de familie Van de Poppe, is de bedrijfsnaam Kroon blijven bestaan. Hetzelfde geldt voor het slachthuis, dat sinds 2014 in handen is van Henk Luinge. De toekenning van het predicaat ‘Hofleverancier’ aan Kroon Vleeswaren Zwaagwesteinde en de nieuwbouw van een ‘Kroon slagerij’ in de Groningse Steentilstraat zijn voor de auteurs Benno Hofman en Kirsten Otten de aanleiding geweest voor het vastleggen van de 150 jaar lange geschiedenis van Kroon in dit boek.
Het boek ‘150 jaar Kroon’ is te bestellen via info@inboekvorm.nl of 0592-313976