BUITENPOST – Het Wâldpyk Bramenfestijn Brommels! bestaat tien jaar.
Dat wordt gevierd, onder andere met een speciale themakrant ‘Natuerlik Ferskaat’ die op 25 augustus verschijnt. Sigrid Keimpema, Betty Schotanus en Henk Pilat zijn vanaf het begin betrokken bij Brommels! en kijken met een goed gevoel terug.

Het thema dit jaar is natuerlik ferskaat biodiversiteit. Uit onderzoek blijkt dat de totale biodiversiteit met tweederde is afgenomen in Fryslân sinds 1900. ,,Bij de pakken neerzitten is geen optie’’, stelt Henk Pilat. Het bestuur van Brommels! wil dit jaar het evenement juist gebruiken om biodiversiteit extra op de kaart te zetten. Hoe? Door op een positieve manier het landschap te promoten. ,,Dat was tien jaar geleden ook de drijfveer van initiatiefneemster Marjan Vroom’’, weet Sigrid Keimpema. ,,Zij was tegen de komst van de Centrale As en wilde als tegengeluid laten zien hoe speciaal het coulisselandschap in de Noardlike Fryske Wâlden is. Met het landschapsevenement Brommels! hopen we de waardering voor het landschap te vergroten.’’ Henk Pilat heeft er mede voor gezorgd dat Brommels! destijds van start kon gaan. ,,Het idee was er, maar er was geen geld’’, vertelt Henk. Vanaf zijn zolderkamer regelde hij de eerste financiering en gaf het evenement het streekkeurmerk ‘Wâldpyk’.

Ongedwongen en gastvrij
Betty Schotanus en Sigrid Keimpema zijn vanaf het begin betrokken als enthousiaste vrijwilligers. Sigrid zette dankzij haar communicatie-achtergrond de marketing op poten en Betty was als subsidieen fondsenwerver en zeker ook als spin-in-het-web de smeerolie tussen het bestuur en de deelnemers. ,,In het begin moest ik echt mijn best doen om mensen over te halen mee te doen en activiteiten te organiseren, maar op een gegeven kwamen de deelnemers zelf bij ons met de vraag: Wanneer is er weer Brommels?’’, vertelt Betty. Nu zijn er jaarlijks meer dan vijftig

pleisterplekken in de Noardlike Fryske Wâlden en dertig boeren stellen hun land open voor bramenplukkers. ,,We vinden het belangrijk dat de deelnemers het gedachtengoed van Brommels! verspreiden, maar we dringen niks op. De sfeer is ongedwongen. Een soort van één groot open huis en erf van de Noardlike Fryske Wâlden’’, legt Betty uit.

Brommelswyfke en paarse vlag
Het belangrijkste middel van Brommels! om het doel te bereiken, is om de traditie van het bramen plukken weer in ere te herstellen. Henk: ,,Vroeger was het heel normaal dat mensen met hun emmer het land in gingen om bramen te plukken. Dat wordt steeds minder. De drempel is hoger geworden en kinderen vermaken zich tegenwoordig meer met digitale middelen.’’ Inmiddels is het evenement niet meer weg te denken uit deze regio. Het aantal activiteitenlocaties groeit al jaren gestaag en elk jaar reikt het Brommelwyfke de ‘eerste bramen’ uit aan iemand die iets bijzonders heeft betekend voor het Nationaal Landschap of voor de Wâldpykcultuur. Het Brommelwyfke is het symbool geworden voor de gastvrijheid van de streek en het evenement zelf. En iedereen weet inmiddels: waar de paarse Brommelsvlag wappert, is het feest.’’

Nieuw thema
Door elke keer een ander thema aan het evenement op te hangen, krijgen de deelnemers nieuwe inspiratie. Daardoor is het voor het publiek elke keer weer verrassend om het bramenfestijn te bezoeken. ,,Het valt ons op dat we twee verschillende doelgroepen hebben: jonge ouders met kinderen en de pakes en

beppes die van huis uit zijn opgevoed met het ‘toarnbei sykjen’’, zegt Henk. Hij vindt het mooi mensen met elkaar te verbinden dankzij het evenement.

Hij ziet ook een verjonging in de organisatie. ,,Jongeren zijn steeds meer bewust van de natuur. Die groep wordt groter. Juist die jongeren willen wij graag aanspreken. We hopen dat ze mede dankzij Brommels! het unieke landschap meer waarderen. Als je de natuur waardeert, pas je er beter op en kun je er meer van genieten.’’

Gluren bij de buren
Wat het succes van Brommels! is? Mensen vinden het vooral erg leuk om even te ‘gluren bij de buren’. Het is laagdrempelig en vaak ontstaan de mooiste gesprekken. Het festijn duurt twee dagen omdat de organisatie dan twee kansen heeft op mooi weer. Betty: ,,We hebben alle soorten weer al meegemaakt, ook zware onweersbuien. Het landschap heeft onder alle weersomstandigheden zijn charme, maar het is toch een buitengebeuren en dan hoop je op mooi weer.’’ De organisatoren zijn er trots op wat ze in tien jaar bereikt hebben. ,,We zijn een echte netwerkorganisatie geworden’’, zegt Henk. ,,Een groen netwerk’’, vult Betty hem aan. Sigrid: ,,It publyk is noch lang net klear mei brommeljen’’.

Het complete en actuele overzicht van actualiteiten, de bramenpluklocaties, de lekkerste bramenrecepten, fietsen wandelroutes en meer vind je op:

www.brommelsfestijn.nl