DOKKUM – Dokkum krijgt een McDonald’s. Als alles volgens planning verloopt wordt in december van dit jaar de nieuwe fastfoodketen op de carpoolplek aan de Lauwersseewei geopend. Franchisenemer wordt Michel Groenewegen (52) die ook de McDonald’s in Harlingen en Drachten (Omloop en AZeven) runt. Noordoost-Friesland is voor hem een nieuw gebied. ,,Ik zie het als een mooie uitdaging om van deze meest Noordelijke McDonald’s van Nederland een succes te maken’’, aldus Groenewegen.
Lees verder onder de foto.
Dokkum was voor Michel Groenewegen onbekend. Hij is geboren in Rotterdam en woont nu in Lelystad. Samen met zijn vrouw heeft hij Noordoost-Friesland de afgelopen weken al een beetje verkend met de camper en op de fiets. ,,Wat is het hier mooi en wat is Dokkum een leuke stad’’, stelt Groenewegen. Al vanaf zijn zeventiende jaar werkt hij bij McDonald’s. Het begon met hamburgers bakken en al snel groeide hij door naar managementfuncties. In 1997 begon hij voor zichzelf als franchisenemer van de McDonald’s in Amsterdam. ,,In 2011 stelde het management van McDonald’s Nederland de vraag of ik naar Friesland wilde verhuizen om daar de leiding te nemen over de vestigingen in Harlingen en Sneek. In 2019 volgden de twee vestigingen in Drachten en zo klom ik steeds verder naar het Noorden. Sneek heb ik in de tussentijd verkocht aan een collega-franchisenemer uit Friesland. En toen kwam Dokkum op mijn pad. Ik heb de locatie bekeken en had meteen een goed gevoel bij deze plek’’, vertelt Groenewegen.
Ruim honderd arbeidsplaatsen
Eind juni presenteert hij de plannen aan de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân. ,,De gemeente staat er positief tegenover, alleen de raad moet nog beslissen’’, zegt de franchisenemer. De komst van de McDonald’s levert ruim honderd arbeidsplaatsen op, waarvan zo’n 35 fulltime en de rest parttime. ,,We zoeken niet alleen jongeren, maar bijvoorbeeld ook herintredende vaders en moeders. We zijn van 7.00 tot 1.00 uur geopend dus als mensen ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds willen werken, het kan allemaal.’’ Het is de bedoeling dat de schep eind augustus de grond ingaat. De tekeningen zijn volgens Groenewegen veelbelovend. ,,Er komt een mooie tuin omheen met vijvers, negentig parkeerplekken en een fietsenstalling met een overdekt pad naar de McDonald’s. Bij de ingang komt een mooi terras en het interieur wordt licht en ruimtelijk met grote raampartijen. Deze McDonald’s wordt de poort naar Dokkum, maar ook voor toeristen die
met de boot naar Ameland of Schiermonnikoog gaan ligt het restaurant mooi op de route.’’
‘We proberen zwerfafval zoveel mogelijk te voorkomen’
Michel Groenewegen wil zoveel mogelijk voorkomen dat Dokkumers last krijgen van zwerfafval. Het team begint ’s ochtends om zes uur al met het opruimen van het terrein. ,,Voor de straal eromheen hebben we bakfietsen aangeschaft, zodat onze medewerkers het zwerfafval in de buurt daar kunnen opruimen.’’
In de praktijk blijkt dat mensen vaak hun lege zakjes, bakjes en bekers weggooien op vaste plekken. Groenewegen: ,,In overleg met de gemeente kunnen we daar prullenbakken plaatsen en afspraken maken over het frequent legen ervan en opruimroutes. Daarnaast doen we mee aan landelijke schoonmaakacties zoals Landelijke Opschoondag en voeren we campagne gericht op onze gasten om samen meer te doen voor minder afval. In deze campagnes gaan wij uit van het positieve, door goed gedrag te belonen. Mochten mensen in de buurt dan alsnog last hebben van afval, dan kunnen ze ons altijd bellen.’’
Het spontane geluksmomentje
Groenewegen omschrijft eten bij de McDonald’s als ‘het spontane geluksmomentje’. ,,Als je niet te vaak bij ons komt ontbijten, lunchen of dineren en er daarnaast een actieve levensstijl op nahoudt, dan kan het geen kwaad. Wij bieden tegenwoordig ook steeds meer verantwoorde producten aan. Zo zit in elk Happy Meal altijd groente of fruit, je kunt kiezen uit verschillende salades en voor de vegetariërs hebben we een vast aanbod aan veggie burgers en verrassen we met variaties of extra producten zoals nu de Veggie Nuggets. De verpakkingen zijn al jaren van papier en karton.
We verduurzamen met alle restaurants in Nederland steeds verder met verpakkingen. Vorig jaar introduceerden we papieren rietjes en een McFlurry Cup zonder plastic deksel, wat al snel 125.000 kilo plastic per jaar scheelt in heel Nederland. Deze maand introduceerden we de houten McFlurry lepel en het houten bestek. Daarmee besparen we nog eens 102.000 kilo plastic per jaar. ’’
Ketchup in het bloed
Wat volgens Groenewegen het mooie aan McDonald’s is: er is voor elk wat wils. ’s Ochtends zitten de 65-plussers graag aan de koffiebar van het McCafé met een krantje erbij en werkende mensen komen tussen de middag langs voor een lunch. Jongeren komen tussendoor op de fiets langs en ’s avonds en in de weekenden ontvangen we veel families die er een uitje van maken. En als alles in de omgeving dicht is, is de Mac nog open voor afhalen, met de McDrive of via McDelivery, de bezorgservice van de restaurantketen die in bijna de helft van alle restaurants in Nederland wordt aangeboden. Elke dag, 365 dagen per jaar. Zelf geniet Groenewegen nog elke dag van zijn werk. ,,Ik heb mijn hart verpand aan McDonald’s. Er zit ketchup in mijn bloed. Onze oudste dochter zit ook in het bedrijf en heeft de supervisie over alle vier restaurants. In Dokkum proberen we er net als in Harlingen en Drachten wat moois van te maken. We willen ook graag iets terugdoen voor de gemeenschap. Ik heb gehoord dat je in deze regio nog een echt actief verenigingsleven hebt. Daar dragen wij graag een steentje aan bij. Als mensen andersom hun steentje willen bijdragen door voor ons te werken moeten ze de reclameborden langs de wegen goed in de gaten houden. Eind augustus maken we bekend hoe ze kunnen solliciteren. We hopen dat zoveel mogelijk mensen uit deze regio reageren. Dan kunnen ze op de werkvloer lekker Fries blijven praten. Zelf versta ik de taal prima en soms doe ik mijn bestelling in het Fries: ien grutte ierdbei milkshake.’’