Van Súdwest tot Noardeast; Hayo Apotheker kruist heel Fryslân door om als burgemeester zijn steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van diverse gemeenten. Vanaf 1 januari is hij waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân. Apotheker blijft tot er in november dit jaar een nieuwe burgemeester komt. “Ik ben een echte opbouwburgemeester.”

Vanuit zijn kantoor in het monumentale gemeentehuis heeft Hayo Apotheker een prachtig uitzicht over het keerpunt van de Elfstedentocht met de stempelpost in het oude centrum van Dokkum. “Hier komen stad en platteland samen”, vat hij de bijzondere plek poëtisch samen. “Juist dát is de komende maanden exact mijn doel als waarnemend burgemeester: stad en platteland elkaar laten versterken.”

Groter denken
Sinds januari is de fusiegemeente Noardeast-Fryslân een feit. De afgelopen jaren werd er hard gewerkt aan de inrichting van de ambtelijke organisatie, waarin de gemeente Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland zijn opgegaan. Apotheker: “De organisatie staat. Nu is het tijd om aan de slag te gaan met de vraag: Hoe ziet het profiel van onze nieuwe gemeente eruit? We zijn inmiddels een gemeente met ruim 45.000 inwoners. Dat betekent dat we ook groter moeten gaan denken.”
Speciaal daarvoor werkt Apotheker samen met zijn collega’s aan de zogenoemde ‘Perspectiefnota’. “Daarin staan de grote projecten die we de komende jaren willen oppakken”, legt de burgemeester uit. “We maken bijvoorbeeld een Waddenkustagenda, die zich toespits op het kleinschalige toerisme in dit gebied. Maar in de Perspectiefnota zit ook een Dokkum-agenda, waarin we kijken welke centrumfunctie de stad heeft. En we kijken naar andere grote dorpen in de gemeente, met hoofddorpfuncties. Zo brengen we stap voor stap het profiel van de nieuwe gemeente in kaart.”

Politieke carrière
Apothekers politieke carrière start in zijn geboorteplaats Loppersum, waar hij in 1974 gemeenteraadslid wordt. In datzelfde jaar gaat hij aan de slag als onderzoeker en adviseur bij respectievelijk de Rijksuniversiteit Groningen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Den Haag, waaraan hij tot 1980 verbonden blijft. Ook zijn politieke loopbaan staat niet stil. In 1975 bekleedt Apotheker een tijdelijke

wethoudersfunctie en vijf jaar later wordt hij benoemd tot burgemeester van de gemeente Muntendam. “Ik was pas dertig toen ik daar burgemeester werd. Daarna volgde Veendam en in 1993 Leeuwarden. Ook daar was ik de jongste naoorlogse burgemeester die de stad ooit had gekend.”
De Friese hoofdstad heeft nog altijd een bijzondere plek in z’n hart. “Toen ik hier burgemeester werd, ging ik voor het eerst naar een wedstrijd van Cambuur. Nog steeds ben ik regelmatig in het stadion te vinden. Die liefde gaat verder dan die 90 minuten; het is vooral de sfeer eromheen die me trekt. Zelf heb ik het als voetballer nooit verder gebracht dan het eerste elftal van een vierdeklasser. Maar ik herinner me nog goed die wedstrijd tussen Muntendam 1 en Zwaagwesteinde 1 in mijn tijd als burgemeester daar. Dat waren pittige potjes”, lacht hij. “Daar werd het duel niet gemeden.”
Zeker in Friesland ben je dan al snel ‘ien fan ús’.”
 
Fries of Groninger?
Op de vraag of Apotheker zich inmid- dels meer Fries dan Groninger voelt, antwoordt hij geheel in stijl uiterst poli- tiek correct. “Het mooi is om Noord- Nederlander te zijn. Er zijn veel meer overeenkomsten dan mensen vaak denken. Mijn vader had vroeger een fruitgroothandel in Groningen. Daar kwamen volop Friese klanten. Als stu- dent ging ik regelmatig zelf op route met een kleine vrachtauto. Zo kwam ik regelmatig in Friesland. Ik ben erg taalgevoelig; ik vind het mooi om een streektaal of regiotaal te beheersen. Ze- ker in Friesland ben je dan al snel ‘ien fan ús’.”

Toch ligt z’n hart in Groningen, moet Apotheker toegeven. “Dat merk ik vooral als ik terugkom en mensen tegenkom met wie ik destijds heb gevoetbald of langs dat cafeetje fiets waar ik heb leren biljarten. Die nostalgie en romantiek doet me veel.” Toch heeft hij in de loop der jaren ook een liefde voor Friesland ontwikkeld. “We hebben een provincie met volop mooie steden en centrumpleinen. En we hebben een prachtig platteland. De gezelligheid en smûkheid van de stad ligt altijd om de hoek ligt. Of het nou Bolsward, Dokkum of Leeuwarden is; Friesland heeft én én.”

Eigen toekomstplannen
De komende maanden bouwt Apotheker met passie aan de toekomst van Noardeast-Fryslân. Toch laat hij de uitvoer van alle plannen aan het einde van het jaar graag over aan zijn opvolger. “Plannen maken vind ik fantastisch om te doen. De energie die er los komt bij een fusie werkt voor mij als een katalysator voor nieuwe ideeën. Maar ik heb eind 2017 bewust af- scheid genomen als burgemeester van Súdwest-Fryslân en daarmee van vaste, meerjarige burgemeesterschappen. Ik ben per slot van rekening ook al 68”, lacht hij. “Maar ik blijf het interessant vinden om stad en regio te verbinden.”

Voor zijn eigen toekomstplannen heeft Apotheker nog geen duidelijke agenda gemaakt. “Er komt altijd wel weer iets op mijn pad”, weet hij. “Maar ik blijf definitief in Friesland wonen. We hebben een huis gekocht op het eilandje De Burd in Grou. De natuur en het nationaal landschap vind ik fantastisch. Deze Groninger blijft in Fryslân”, knipoogt hij.