HANOI – Naar Australië fietsen is geen alledaagse activiteit, maar voor avonturiers Marco van der Tuin (31) uit Ryptsjerk en zijn vriendin Tessa Molenaar (26) uit Spaarndam een prachtige uitdaging. Ze zijn ruim een jaar onderweg en hebben Vietnam bereikt, maar het avontuur is nog lang niet voorbij voor het koppel.

De twee kenden elkaar nog geen jaar toen ze vanuit Ryptsjerk vertrokken. Ze troffen elkaar tijdens de Fietselfsteden-Tocht van 2023 en de vonk sloeg over. Na de ontmoeting hielden ze contact en begon het daten. Toen Molenaar zich liet ontvallen dat ze op wereldreis wilde en op de fiets naar Australië wilde vertrekken, dacht marathonschaatser Van der Tuin na over zijn toekomst in Nederland. “Ik had bedacht dat 2023/2024 mijn laatste jaar als marathonschaatser zou zijn”, vertelt Marco. “De kans om voor een topteam te rijden kwam niet en ik was te fanatiek om als pelotonvulling rond te rijden.” Waarom zou je zoiets doen? En wat doet het met je relatie als je samen kampeert bij -15 graden?

HANOI – Op de voorpagina vertelden we over Marco en Tessa, die op 13 april 2024 vanuit Ryptsjerk op de fiets naar Australië zijn vertrokken. Inmiddels hebben ze Vietnam bereikt en hun avontuur is nog lang niet voorbij. In dit vervolg lees je hoe ze de wereld overfietsen, gastvrijheid in allerlei vormen tegenkomen en elkaar op een bijzondere manier leren kennen. Hun reis is er eentje van lef, liefde en onvergetelijke momenten.

Marco werkte naast zijn topsportcar- rière als leefstijlcoach en fitnesstrainer, maar voelde vrijwel direct dat hij met zijn vriendin mee moest. “Het had weinig zin om elkaar te blijven zien als ik in Nederland bleef werken, terwijl zij op wereldreis ging”, aldus Marco. “Meegaan voelde als een logische keuze. Wat moest ik anders doen? Ik kon na het schaatsen gewoon blijven werken, maar ik wilde iets beleven.”

Gastvrijheid
De schaatsen werden aan de wil- gen gehangen en de reisfiets – met bepakking een gewicht van zo’n 65 kilo – werd geprepareerd. Ruim een jaar geleden begonnen de twee vanuit Ryptsjerk aan de reis van hun leven.

Het doorzettingsvermogen van de twee werd al vroeg tijdens de tocht op de proef gesteld. Ze hadden het idee zoveel mogelijk te overnachten in de eigen tent, maar dat bleek een flinke uitdaging. In Duitsland regende het pijpenstelen. “Het was zo erg dat we niet konden kamperen”, zegt Marco. “Elke keer een hotel opzoeken was financieel gezien ook geen optie, dus we zochten ons heil bij mensen thuis.” Via Warm Showers (een bekende in- ternetcommunity voor fietsreizigers) kwamen de twee telkens in contact met gastvrije gelijkgestemden die hen onderdak boden.

Tessa was ervan overtuigd dat een fietsreis hen nog dichter bij de lokale bevolking zou brengen. Na de fietsreis door Oost-Europa, de Balkan en Tur- kije namen ze in Georgië het vliegtuig naar Kazachstan. In die periode werd duidelijk wat ze daarmee bedoelde. “De gastvrijheid van mensen is in- drukwekkend, echt super”, vindt Mar- co. “We hebben wel honderd keer bij mensen geslapen die we even daarvoor totaal niet kenden. Soms kwamen we mensen tegen op straat, maakten we een praatje en werden we uitgenodigd om daar te overnachten. Vaak sliepen we in een huis, maar we hebben ook in kerken, moskeeën en boeddhistische tempels geslapen.”

Pamir Highway
Hoewel de twee hun eindbestemming nog niet bereikt hebben, was het rijden van de Pamir Highway in oktober een hoogtepunt. Dat is de één-na-hoogst gelegen snelweg ter wereld met een lengte van 1300 kilometer in onder andere Tadzjikistan en Kirgizië. Van der Tuin: “Dat was de zwaarste opga- ve, we reden steeds rond de 4000 me- ter hoogte. Een lange snelweg langs rivieren en steile rotswanden, we reden alleen maar tussen enorme trucks met opleggers. We fietsten urenlang door stofwolken op een zandweg, die ze daar een snelweg noemen.”

De winter diende zich op een gege- ven moment al aan waardoor het niet mogelijk was om zo lang op hoogte te blijven. Dat maakte de alternatieve rit door de Bartang Valley een grote uit- daging. “Veruit de zwaarste route over smalle bergpaden. ‘s Nachts sliepen we bij min vijftien graden in ons tentje, overdag reden we door de sneeuw. Heel extreem, maar schitterend om mee te maken.” Gedurende de winter werd het steeds kouder, maar geluk- kig konden Marco en Tessa tijdens een langere stop een groot pakket met winterkleding in ontvangst nemen. “Allemaal dankzij de sponsoren die ons helpen tijdens de reis.”

Levenslessen
Doordat hun relatie nog redelijk pril was toen ze uit Ryptsjerk vertrok- ken, hebben Marco en Tessa elkaar op een unieke manier leren kennen. “Heel puur, veel meer op emotie om- dat je dezelfde dingen heel intens meemaakt. Wanneer ga je nou met je vrouw of vriendin kamperen op 4000 meter hoogte terwijl er buiten een sneeuwstorm woedt?” Dankzij hun sportieve achtergrond vonden de twee elkaar daar snel in. “We hebben dezelfde mentaliteit, zijn beide fysiek sterk.”

Improviseren is een belangrijke skill geworden. “Soms heb je een idee hoe iets moet gaan, maar het loopt altijd anders. Het enige wat je kan doen, is het ondergaan en loslaten.” Voor ex- topsporter Van der Tuin was dat best lastig. “Als sportman was ik constant bezig om controle te houden over al- les wat ik deed. Nu was ik die controle volledig kwijt. We hebben niet altijd iets voorhanden. Even slapen? Kan niet voordat we een goede plek heb- ben. Ik vind dat iedereen dit een keer moet ondergaan, puur om uit je com- fortzone te komen.”

Eindbestemming
De afgelopen maanden fietste het koppel onder andere door China, niet het meest gastvrije land ter wereld. “Het was lastig daar een beetje vrij rond te fietsen. Kamperen is sowieso verboden in China. Moet je eigenlijk niet doen, maar wij wilden het wel. Soms moet je echt als een spion zoe- ken naar een slaapplek.” Intussen zijn ze in Vietnam waar ze de Ha Giang Loop gefietst hebben. De winterkle- ding is verruild voor de korte broek en luchtige shirts, want in het Aziatische land is het warm. “Vanuit Vietnam gaan we naar Laos, Thailand, Ma- leisië, Cambodja en Singapore. Dan door naar Indonesië en als we dat gezien hebben, vliegen we naar Aus- tralië.”

Met aankomst in Down Under is de missie weliswaar volbracht, maar het avontuur eindigt dan nog niet. “We hebben het idee om er sowieso een paar maanden te gaan werken, het le- ven is daar heel duur. Wat we verder gaan doen? Dat is voor onszelf ook nog een verrassing, we willen in ieder geval nog wat zien en meemaken.”

De avonturen van Marco en Tessa zijn te volgen op Instagram en YouTube via het account @MenTobecycling.

Dit bericht is gepost in Mei. Bookmark de link.