Het is misschien wel de Westereender mentaliteit ten voeten uit: niet te veel grote en mooie woorden, maar wel kwaliteit leveren waar je ‘u’ tegen zegt. Jacob de Jager van Kozijn Totaal Friesland is zo’n man.

Ondanks dat hij geen Westereender van oorsprong is, heeft De Jager wel familiaire roots hier liggen. Mogelijk heeft dat hem wel de mentaliteit van een Westereender gegeven. Met veel passie voor het ambacht tovert hij de mooiste kapellen op ieder dak alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Kunststof kozijnen én dakkapellen is wat Kozijn Totaal Friesland in De Westereen fabriceert. “Afgelopen jaar was de verhouding 60/40, maar we willen er eigenlijk naar toe dat de dakkapellen in de meerderheid komen”, vertelt De Jager. Daarvoor zoekt hij naast particuliere klanten maar al te graag samenwerking met andere partijen uit de omgeving voor business-to-business klussen. “We kennen elkaar allemaal en gunnen elkaar ook wat. Ook dat hoort bij de mentaliteit hier.”

Veel verder dan het noorden hoeft het werkgebied dan ook niet te liggen, wat De Jager betreft. “We worden wel eens gebeld vanuit het westen van het land, maar ik blijf liever in het noorden. 

Hier krijg je veel meer de waardering voor het werk dan daar.” Het leveren van werk is ook meteen het beste reclamemiddel voor het bedrijf.

“Als we weer wat moois geleverd hebben, gaat dat vaak als en lopend vuurtje. We worden het meest benaderd door mensen die bij anderen werk van ons hebben gezien.”

Dakkapellen levert het bedrijf in alle kleuren en maten. Van een strak modern uiterlijk tot een jaren ’30 uitstraling; alles is mogelijk. Het product is zo belangrijk voor het bedrijf, dat er een eigen merk voor werd opgezet; de Noordwester dakkapel. Het maakt De Jager trots dat hij, nadat hij het vak leerde bij een bekend bedrijf uit de regio, een eigen bedrijf wist op te zetten en vorig jaar van een kleine unit kon verhuizen naar een nieuwe loods op het industrieterrein van De Westereen. Hij en zijn vaste collega’s maken hier de mooiste projecten.

Ambachtelijk vakwerk in een modern jasje, noemt De Jager het vakmanschap dat hij levert ook wel. Want hoewel het allemaal kunststof

is waarmee gewerkt wordt, op de houten constructie na, is ieder kozijn of dakkapel maatwerk. “Ik ga overal zelf naartoe om in te meten, we maken alles zelf met de hand, en timmeren het ook met diezelfde ambacht af bij oplevering.” Die oplevering gaat snel. Na de productiefase van een paar weken, kan de klant erop rekenen dat het dak slechts een halve dag openligt. “Voor de koffie hebben we de ruimte in het dak gemaakt, en voor het middageten hebben we een kapel in de meeste gevallen geplaatst. Het is nu een dagtaak en stuk moderner dan vroeger, toen het dak wel een week openlag met alle omstandigheden die daarbij kwamen kijken.”