Noordoost Fryslân organiseert voor de eerste keer het Beroepenfeest van vmbo On Stage. Daarbij wordt de rode loper uitgelegd voor de vmbo-leerlingen. Projectleider Nienke Ripperda hoopt dat zoveel mogelijk beroepsbeoefenaren uit de regio zich aanmelden. “Wij willen de leerlingen laten zien dat ze alles mogen worden wat ze willen. Behalve ongelukkig.”

Onderwijs On Stage is een landelijke organisatie waar inmiddels 22 regio’s aan deelnemen. “We sluiten ons aan bij een concept dat staat als een huis”, zegt projectleider Nienke Ripperda. “De Dokkumer scholen: het Dockinga College, Dalton Dokkum, PRO Dokkum en Firda zijn de initiatiefnemers in deze regio, maar ook twee scholen uit Kollum doen mee; Piter Jelles en het Lauwers College.”

Rode loper
Op 11 maart wordt tussen 13.00 en 16.00 uur een groots Beroepenfeest georganiseerd. Hierbij gaan de bijna 800 leerlingen in drie rondes bij de beroepsbeoefenaren langs. Tijdens dit event wordt letterlijk de rode loper uitgelegd voor de leerlingen. “Het concept is achttien jaar geleden bedacht door Corine Kool”, vertelt Ripperda. “Een van haar kinderen ging naar het gymnasium en een andere naar het vmbo. Over de vmbo-leerling werd vaak gezegd: ‘Als je hard je best doet, dan kom je er ook wel.’ Dat werkte bij haar als een rode lap op een stier.

En deze rode lap heeft ze omgezet naar een rode loper. Wij laten de vmbo-leerlingen zien dat ze ertoe doen. En dat we heel blij met ze zijn. Ook zij kunnen alles bereiken wat ze willen.”

Beroepenfeest
Tijdens het Beroepenfeest maken de 788 leerlingen allemaal een afspraak bij twee bedrijven. “Twee weken later, op 25 maart, gaan ze tijdens de Doe Dag op werkbezoek bij die beroepsbeoefenaren. Om te ervaren wat het vak inhoudt en met eigen ogen kunnen zien wat er allemaal binnen een bedrijf gebeurt.”

De leerlingen worden goed voorbereid op het Beroepenfeest. “Ze moeten vijf verschillende beroepen selecteren. Vervolgens bereiden ze een aantal vragen voor. En ze maken allemaal hun eigen visitekaartjes.” Omdat het best spannend is om op onbekende volwassenen af te stappen, krijgen de leerlingen ook een netwerktraining.

Kick-off
Op 24 september vond de kick-off plaats in de Trouwzaal van het gemeentehuis van Noardeast-Fryslân. “Deze bijeenkomst was heel waardevol. Hiermee hebben we voor extra verbinding gezorgd. De aftrap zorgde voor veel enthousiasme en een warm gevoel. En we hopen dat dit gevoel van verbinding zich uitbreidt en veel mensen uit de regio zich aanmelden als beroepsbeoefenaar.”

Beroepsbeoefenaren
In totaal zoekt de organisatie 240 beroepsbeoefenaren uit het bedrijfsleven,

 organisaties en instellingen. “De eerste aanmeldingen zijn binnen”, vertelt Ripperda blij. “Per bedrijf kunnen er meerdere beroepsbeoefenaren zijn. Jumbo Kooistra heeft zich bijvoorbeeld aangemeld voor functies als filiaalmanager, vakkenvuller, medewerker van de versafdeling en de medewerker van de bakkerijafdeling.”

Ook de gemeente doet mee. “Noardeast-Fryslân laat voor alle vier sectoren zien wat het inhoudt om bij de gemeente te werken. Bijvoorbeeld op een afdeling communicatie, of in de groenvoorziening of handhaving. En dromen mag, dus alle beroepen zijn welkom, ook een gynaecoloog of een notaris. Je mag immers ook als vmbo-leerling alles worden. Behalve ongelukkig.”

Aanmelden
Op de website www.noordoostfryslanonstage.nl kunnen belangstellende bedrijven meer informatie vinden en hun NAW-gegevens invullen. Vervolgens worden ze uitgenodigd voor een informatie-event op 27 februari. Ripperda besluit: “Met elkaar maken we er een geweldig evenement van. Met On Stage willen we ook in Noordeast-Fryslân uitdragen dat iedereen zijn dromen kan waarmaken.”

‘Zorgen dat onze leerlingen worden gezien’
Hilbrand Visser, directeur Dockinga College, kent On Stage al vanuit een vorige functie. “Ik weet hoeveel toegevoegde waarde dit evenement biedt. Zowel voor de leerlingen als voor het bedrijfsleven.”

De onderwijspartijen in Dokkum hechten veel waarde aan de samenwerking met bedrijven, vertelt Hilbrand Visser, directeur van het Dockinga College. “Samen met Dalton Dokkum, PRO Dokkum en Firda hebben we een hele mooie ambitie uitgesproken: ‘De regio als klaslokaal’. Het idee erachter is om leerlingen niet alleen binnen de schoolmuren op te leiden, maar in die hele regio. Zodat de leerlingen een hele brede visie ontwikkelen.”

In dat kader dacht Visser aan On Stage. “Ik zag het als een geweldige kans om dit event ook in onze regio te organiseren. De andere scholen waren direct enthousiast. Datzelfde geldt voor de gemeente. Inmiddels hebben we een geweldige ambassadeur: wethouder Pieter Braaksma. Hij slaat voor ons op de trom en helpt de beweging op gang te brengen.”

Vmbo-onderwijs op het podium
On Stage is volgens Visser een mooie kans om het vmbo-onderwijs op het podium te zetten. “Onze leerlingen hebben heel veel vaardigheden. Met dit event kunnen we de kracht van het vmbo laten zien!” Ook voor bedrijven biedt On Stage allerlei voordelen, benadrukt Visser. “In onze regio zijn veel mkb-bedrijven gevestigd. Zij zitten te

springen om een nieuwe generatie werknemers. Dat maakt een eerste kennismaking zo belangrijk.” Hij besluit: “Ik hoop van harte dat ondernemers en bedrijven meedoen. Onze leerlingen hebben het bedrijfsleven veel te bieden. Dat is een geweldige plus.”

‘Met medewerkers van de toekomst in gesprek gaan’
Eén van de eerste bedrijven die zich heeft aangesloten bij On Stage is de McDonald’s in Dokkum. “Ik kende het concept vanuit Sneek”, vertelt supervisor Priscilla Groenewegen bij McDonald’s enthousiast. “On Stage is een hele mooie manier om in contact te komen met de jongeren. In Sneek heeft dat ons in het verleden zo’n vijftien nieuwe medewerkers opgeleverd. De meesten werken nog steeds bij ons.”

Groenewegen vindt het ontzettend waardevol dat het evenement nu ook in Dokkum wordt georganiseerd. “Er zijn in deze regio heel veel scholen gevestigd. Hier worden de medewerkers van de toekomst opgeleid. Maar daarbij is het belangrijk dat ze weten wat er binnen je bedrijf gebeurt. On Stage vormt een hele fijne manier om met de leerlingen in contact te komen.”

Ze probeert het zo leuk mogelijk te maken. “Tijdens de Beroepenmarkt delen we leuke goodies uit. Dat trekt heel veel leerlingen aan. Bij eerdere deelnames was er zoveel belangstelling dat we tijdens de Doe Dagen geen twee, maar vier rondes hielden. Zo konden we zoveel mogelijk leerlingen kennis laten maken met het werken bij McDonald’s. Veel jongeren weten niet hoe leuk en dynamisch het is om bij McDonald’s te werken. Het is niet alleen een leuke bijbaan, maar veel collega’s voelen zich ook echt een onderdeel van een team, waarin ook hechte vriendschappen ontstaan.”

Daarom probeert ze de leerlingen tijdens de Doe Dag een zo compleet mogelijke indruk te geven. “We beginnen altijd met een rondleiding. Daarna mogen leerlingen van vijftien jaar en ouder onder meer de saus op de hamburgers doen, drankjes maken en bestellingen brengen. We laten hen ook even zien welke hygiënische werkzaamheden we uitvoeren. Want ook dat is heel belangrijk.” De jongeren vinden het contact met gasten en de gezelligheid in het team vaak zo leuk dat ze besluiten te solliciteren.

Leuk team
McDonald’s is een hele fijne werkgever voor de jeugd, benadrukt Groenewegen. “We hebben variabele tijden, passend bij de persoon. Je mag veel verschillende werkzaamheden doen. En je komt te werken in een leuk team. Bovendien helpen we onze collega’s ook met groeien. Ze kunnen bijvoorbeeld een mbo- of hbo-opleiding volgen op onze eigen Academy.” Ze raadt alle bedrijven in de regio aan om mee te doen met On Stage. “Het kost je relatief weinig tijd en levert ontzettend veel op.”