Huis te koop! De biedingen zijn gesloten, maar dan belt er nog iemand die serieus geïnteresseerd is. Wat doet de makelaar? Mieke de Kluijver van EMKA in De Westereen regelt nog een bezichtiging. “Ik denk uitgebreid mee en hou van het persoonlijke contact.”

Twee jaar geleden verhuisde Mieke de Kluijver van Augustinusga naar De Westereen. Ze heeft het er erg naar de zin. “Mensen gunnen elkaar iets en helpen elkaar. Die verhalen over Westereenders als ‘messestekkers’, dat ervaar ik totaal niet. We wonen in een leuke buurt en alle buren zijn vriendelijk en hulpvaardig.” Als makelaar, met kantoor EMKA aan huis, heeft ze nog altijd veel vraag uit de omgeving van Augustinusga, maar Mieke ziet haar klantenkring al verder uitbreiden in De Westereen en omgeving.

Ieder huis is anders
Al meer dan twintig jaar loopt Mieke mee als beëdigd makelaar/taxateur en ze is nog altijd enthousiast over het veelzijdige vak. De variatie spreekt haar aan: ieder huis en ieder verhaal is anders. Het ene moment doet ze een bezichtiging, dan schrijft ze teksten of maakt ze foto’s en het volgende moment stelt ze een taxatierapport op. De laatste tijd heeft ze hulp van een stagiair. Nu is dat Fardau Bouius, die via een mbo-opleiding uiteindelijk de makelaarsopleiding wil doen.

Netjes en mooie locatie
Vorig jaar was er een kleine dip in de woningmarkt, maar dit jaar gaan woningen volgens Mieke weer als warme broodjes over de toonbank. De woningen die 

tegenwoordig het snelst worden verkocht zijn nette, verzorgde woningen op een mooie locatie. “Mensen willen niet te veel hoeven opknappen.”

Boven de vraagprijs bieden komt veel voor en tientallen geïnteresseerden per woning is niet ongewoon. Soms gaan de biedingen dan via een online tool, waar mensen hun bod kunnen indienen. Dit is lastig voor de kopers, want deze kan slechts één keer een bod uitbrengen. “Kopers vinden het vaak niet leuk, maar het is wel eerlijk. Iedereen heeft evenveel kans. Je moet gewoon een bod neerleggen wat je het waard vindt. Als je het dan niet hebt, dan vond je het dus ook niet waard. Na afloop moeten alle ‘verliezers’ worden afgebeld. Dat is soms lastig, maar ik probeer de mensen altijd persoonlijk te bellen.”

Kleinschalig
Advertenties van EMKA zul je in de kranten niet veel vinden. “Mond-tot-mondreclame is de beste die je kunt hebben, vaak krijg je dan ook klanten die bij je passen. Ik heb weleens een advertentie in de krant gezet: op zoek naar leuke klanten. Er reageerden mensen waar ik echt een klik mee had. Wederzijds vertrouwen, daar gaat het om.” EMKA-makelaardij is een kleinschalig kantoor met een persoonlijke aanpak. “Geen 9 tot 5-mentaliteit dus. Mensen kunnen me ’s avonds of in het weekend ook bellen als het nodig is.”