Paul Olijve loopt zenuwachtig heen en weer op Sportpark De Swadde. Stilzitten is geen optie, hij wil constant controleren of alles goed geregeld is. Het is 1989 en het grote FC Barcelona van trainer Johan Cruijff speelt een oefenwedstrijd tegen VV Buitenpost. En dan gaat de telefoon…
Vijf jaar eerder was Ajax de eerste profclub die het opnam tegen de Blauwkes, toen met trainer Sije Heidstra aan het roer. Marco van Basten en Frank Rijkaard in Buitenpost, dat smaakte naar meer. De huidige voorzitter van de club, Paul Olijve, glundert van enthousiasme als hij erover vertelt. “Ik denk nog steeds wel eens: hoe is het mogelijk dat wij dat als vereniging hebben geflikt?”, zegt hij trots. Na Ajax kwamen onder meer Valencia, AZ, Feyenoord, PSV en sc Heerenveen naar Buitenpost. FC Barcelona kwam zelfs drie keer op bezoek, in 1989 voor het eerst.
De wedstrijd tussen FC Barcelona en VV Buitenpost is in volle gang. Zesduizend bezoekers zijn getuige van de eerste minuten ooit van Ronald Koeman in het team van Johan Cruijff, waarmee hij uiteindelijk vier Spaanse landstitels en de Europacup 1 (de huidige Champions League) zou gaan winnen. Dan klinkt er gerinkel van een telefoon uit de bestuurskamer.
Transfersom
“Het was Ger Lagendijk, de zaakwaarnemer van Koeman”, herinnert Paul Olijve zich. De boodschap was helder: Koeman moest direct van het veld worden gehaald. Barcelona had Koeman net overgenomen van PSV, maar volgens Lagendijk hadden de Catalanen hier nog niet voor betaald. “Beste meneer Lagendijk, hoe moet ik nu tegen de heer Cruijff zeggen dat hij Koeman moet wisselen? Dat kan helemaal niet”, zei de toen 29-jarige Olijve.
Even later komt de plaatselijke politieman Piet Brommer het sportpark op met een bericht voor Olijve. Ook Brommer was gebeld door Lagendijk en had te horen gekregen dat Koeman direct van het veld moest. “Politieman Brommer wilde het veld op, maar dat stond ik niet toe”, aldus Olijve, die besloot om zelf naar Cruijff te gaan om de situatie te bespreken.
“Paul, die man moet zich niet zo druk maken”, klonk het uit de mond van de invloedrijkste Nederlandse voetballer ooit. “We doen er nu niets mee. Pas in de rust haal ik Koeman eruit.” Na 45 minuten en drie doelpunten van Koeman (twee poeiers van afstand en een penalty) zat zijn ‘illegale’ debuut erop. Barcelona won uiteindelijk met 1-15 van Buitenpost. Johan Knoop scoorde namens de thuisploeg.
“Jonkje, do hiest belle?”
‘Barça yn Bûtenpost’, hoe krijg je dat voor elkaar? Olijve had met de PR-commissie van VV Buitenpost eerder Ajax al naar Fryslân gehaald en daar de nodige contacten aan overgehouden. Vele telefoontjes en koppen koffie later had Olijve het geregeld: ook de Spaanse grootmacht ging naar Sportpark De Swadde. Er was nog één probleem: sc Heerenveen had ook een oefenwedstrijd met Barcelona gepland en daarbij afgesproken dat de ploeg van Johan Cruijff in een straal van honderd kilometer geen andere wedstrijd mocht spelen. Buitenpost ligt veel te dichtbij.
Een belletje naar de voorzitter van sc Heerenveen, Riemer van der Velde, leverde eerst niets op. “Hij was niet thuis, maar ik had mijn naam en telefoonnummer achtergelaten”, zegt Paul Olijve.
“Ik had er een hard hoofd in. ‘Paul Olijve uit Buitenpost’, dat zou Van der Velde wel niets zeggen.” Toch gaat een paar dagen later de telefoon.
“Jonkje, do hiest belle?”, klinkt het aan de andere kant van de lijn. “It is mei Riemer.” Olijve is stomverbaasd en legt hem de situatie uit. “Hoe kinne wy regelje dat jo tastimming jouwe dat Barcelona ek by ús komt?”, vroeg hij. “As myn frou Annie en ik in tagongskaart krije en asto in goed glês whisky foar my hast, is it ôfpraat.”
Heel Buitenpost
Zo liepen onder meer Luís Figo, Michael Laudrup, Johan Cruijff, Ronald Koeman en Romário rond in Buitenpost in 1989, 1993 en 1995. “Romário was heel populair”, zegt Olijve. “Hij zat in de dug-out en kon daar in de rust niet weg omdat hij werd omsingeld door handtekeningenjagers.”
Niet iedereen die een handtekening wilde, kreeg ook daadwerkelijk een krabbel. Zo vroeg een jongetje in een hagelwit trainingspak aan Cruijff of hij een handtekening wilde zetten op zijn trainingspak. “Dat doe ik niet, want je ouders hebben gespaard voor dat trainingspak. Zorg maar dat je een stuk papier krijgt”, zei Cruijff. “Iedereen heeft een mening over hem, maar Cruijff liet nooit merken zich groter te voelen dan een ander. Daar heb ik respect voor”, zegt Olijve.
Ernst Steringa is de tweede Buitenposter die scoorde tegen Barcelona. In 1995 maakte hij de eretreffer in de 1-16 nederlaag. “Toen was er natuurlijk veel gejuich, maar de hele dag was het al feest in het dorp”, zegt Olijve. “Per editie waren er 150 vrijwilligers betrokken om het circus draaiende te houden. We hebben het met heel Buitenpost gedaan.”