DE WESTEREEN – Steeds meer kinderen schrijven zich in bij de Kamer van Koophandel met hun eigen bedrijf. Zelf sieraden maken en verkopen, T-shirts bedrukken, met een ijscokar eropuit in de zomer; voor veel kinderen is het ondernemerschap een leuke manier om wat bij te verdienen. Ook De Westereen kent zo’n jonge ondernemer: Fynn Visser.

Fynn Visser is dertien jaar en stapte al ruim twee jaar geleden bij de Kamer van Koophandel naar binnen om zijn eigen bedrijf in te schrijven. Met Tecial helpt hij bedrijven, organisaties en verenigingen door het bouwen van websites en Progressive Web Applications, zogeheten PWA’s. ,,Bij de KVK zagen ze natuurlijk wel vaker jonge ondernemers, maar eigenlijk nooit in dit vakgebied.”
 
Uitgebreid klantenbestand
De tandartspraktijk in De Westereen, een fotografe, een fietsenhandel, een schoonmaakbedrijf en een hoveniersbedrijf; ze zijn allemaal klant bij Fynn. ,,Voor hen heb ik websites op maat gemaakt. De één wil het heel simpel, de ander wat uitgebreider. Voor het hoveniersbedrijf heb ik ook een app gemaakt. Die heb ik speciaal voor hen gebouwd. Werknemers kunnen in de app bijhouden wat voor werkzaamheden ze hebben gedaan, foto’s en bonnetjes uploaden, klantgegevens en andere administratie bijhouden, precies zoals zij dat willen”, vertelt Fynn. De klantenkring van Fynn wordt steeds uitgebreider. De meeste van zijn klanten komen via mond-op-mondreclame bij hem terecht. 
Streamer: ‘Met één druk op de knop kan ik alle lampen in huis bedienen. Dat vinden mijn ouders niet altijd leuk
In het dagelijks leven zit Fynn in de brugklas van het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden. Rond een uur of drie komt hij thuis, maakt hij zijn huiswerk en daarna gaat hij vaak aan het werk voor zijn klanten. De 
kennis die er nodig is om een website of app te maken, heeft hij opgedaan door filmpjes te bekijken en programmeercursussen te volgen. ,,Toen ik jong was vond ik elektronica en technologie al super interessant”, vertelt Fynn. ,,Ik ben gewoon begonnen met programmeren en websites bouwen en door altijd bij te leren steeds wat beter geworden.” 
 
Hacken bij de politie
Dat Fynn goed is in technologische vraagstukken, dat mag duidelijk zijn. Zo koppelde hij thuis het hele huis aan de smartphone. ,,Met één druk op de knop kan ik alle lampen in huis bedienen. Dat vinden mijn ouders niet altijd leuk”, vertelt Fynn lachend. ,,Maar dat soort moderne dingen vind ik gewoon heel interessant. Ik wil het liefst elke dag wel nieuwe dingen leren.” Dat bleek ook toen hij onlangs deelnam aan de hackaton ‘re_B00TCMP’ van de politie in Sneek. Een hackathon is een evenement waarin IT’ers en ethische hackers bijeen komen om samen technologische uitdagingen aan te gaan. De re_B00TCMP van de politie is speciaal bedacht voor jongeren met interesse en skills op het gebied van IT, bedoeld om te laten zien welke uitdagingen de politie online tegen kan komen en welke kansen er liggen op dit gebied. Tijdens de re_B00TCMP worden deelnemers uitgedaagd om digitale challenges op te lossen en is er veel aandacht voor cybersecurity. ,,Ik was op vakantie in Frankrijk toen ik voorbij zag komen dat de politie dit evenement organiseerde. Om deel te kunnen nemen moest je een hackchallenge doen. Die deed ik foutloos, waardoor ik mocht deelnemen aan het evenement”, vertelt Fynn. Eenmaal in Sneek bleek hij met zijn dertien jaar de jongste deelnemer. ,,De meeste 
andere deelnemers zaten al op het HBO.” Voor Fynn was het een bijzondere ervaring, waar hij veel van heeft geleerd. 
 
Zorgen om digitale ontwikkelingen
In een wereld die constant in ontwikkeling is vindt Fynn het fijn om zichzelf steeds meer nieuwe vaardigheden aan te leren. Wel maakt hij zich zorgen over de ontwikkelingen omtrent Artificial Intelligence. ,,De digitale wereld is heel groot, misschien wel wat té groot. AI is iets waar ik me wel eens zorgen over maak. Dit kan zichzelf namelijk ontwikkelen, zonder dat daar mensen aan te pas komen. En die ontwikkelingen gaan zo snel dat de overheid dat nog niet aan kan, qua wetgeving.” Toch denkt Fynn niet dat AI alles op den duur over gaat nemen. ,,Ik denk wel dat AI een beroepscrisis op kan leveren. Bepaalde banen zullen vervangen worden door robots. Kijk nu bijvoorbeeld maar eens naar de zelfscan bij de supermarkt, dat kan ook ten koste gaan van mensen achter de kassa. Er bestaat ook zoiets als Blackbox AI, een programma dat zelf complete websites kan naprogrammeren. Maar je hebt alsnog mensen nodig. Er zijn ook zaken die AI niet kan. AI kan geen hosting koppelen, om maar eens wat te noemen.”
 
Wie interesse heeft in de diensten van Fynn kan het best contact met hem opnemen via Whatsapp: +31651219140. ’