Het zijn de woorden van juf Sytske Bosgraaf-Visser. De 46-jarige juf had als kind nooit kunnen vermoeden dat ze nog eens voor de klas zou staan. Nu is zij alweer negen jaar actief op basisschool ‘CBS De Boustien’ in de Westereen. Zij behoort tot de zogenaamde groep ‘zij-instromers’. We gaan op zoek naar het ‘profiel’ van deze enthousiaste juf en haar passie en liefde voor het werk en voor de leerlingen.
Juf Sytske, getrouwd en moeder van vier kinderen (allen in de leeftijd tussen 16 en 25 jaar) is ongeveer veertien jaar geleden begonnen met de opleiding tot leraar basisonderwijs. Haar jongste kind was twee jaar en Sytske kwam destijds tot de conclusie dat de PABO voor haar wel een geschikte opleiding zou kunnen zijn. Zij had al veel ervaring met kinderen via activiteiten in het dorpshuis en in de kinderkerk en natuurlijk ook met haar eigen schoolgaande kinderen.
Opleiding PABO een nieuw avontuur
Rond 2010 is Sytske haar man voor zichzelf begonnen als bouwkundig tekenaar met een kantoor aan huis, zodat de opvang van de kinderen goed en flexibel kon worden geregeld. Sytske begon aan een compleet nieuw avontuur na ongeveer zestien jaar te hebben gewerkt in allerlei (parttime) functies in een supermarkt en na een opleiding aan de MTS in Leeuwarden. De nieuwe stap was een schot in de roos en Sytske beleefde plezier aan de studie, de diverse stages en de vele activiteiten die op haar pad kwamen. Uiteraard waren het hele drukke jaren, maar het resulteerde wel in een diploma volledig bevoegd onderwijzeres.
Onderwijsdebuut op ‘De Wynroas’ in Wouterswoude
De eerste stappen als juf mocht Sytske zetten in CBS ‘De Wynroas’ te Wouterswoude. Daar heeft ze anderhalf jaar gewerkt en zij kwam daar o.a. haar eigen jongste zoontje tegen. Dat was wel fijn volgens Sytske, want met al die studietijd dacht ze weleens dat hij misschien aandacht te kort zou komen, maar nu was hij anderhalf jaar lang dicht bij haar in het
schoolgebouw. Dat maakte weer veel goed. De dagen waren soms intensief en lang. ‘Ik wit noch bêst dat Cor soms let op de middei op skoalle kaam mei pankoeken’.
Naar ‘De Boustien’ in de Westereen
Rond de kerstvakantie kwam er vanuit de vereniging een verzoek of zij de overstap wilde maken naar groep 8 van ‘De Boustien’ in de Westereen. Vanwege ziekte was er een vacature in de hoogste groep. Sytske: ‘Ik ha de stap set en ik bin der nea wer wei gien.’ Het was een stevige uitdaging, maar tot de dag van vandaag heeft ze er geen spijt van gehad. Ze kwam in een mooi team terecht en de ouders waren vriendelijk en altijd behulpzaam.
Contact met de leerlingen
‘Ik fyn it hiel moai as de bern mei in big smile op it gesicht nei hûs geane.’ Het dagelijkse contact met de leerlingen is voor Sytske het allermooiste in het werk. Maar ze beseft ook heel goed dat niet elke dag perfect kan verlopen. ‘Ik hâld wol fan wat reuring, dat fyn ik net slim.’
Juf Sytske geeft aan dat het soms moeilijk is om alle kinderen de tijd te geven die ze nodig hebben. Je signaleert als leerkracht allerlei punten in het leerproces, maar je kunt daar niet altijd adequaat aandacht aan schenken. Een dilemma dat door veel vakgenoten zal kunnen worden gedeeld.
Groep 8 – afscheid nemen – maar…. toch weer even terug!
In groep 8 is het ook een jaar van afscheid nemen van de basisschool. Juf Sytske maakt dat jaarlijks mee, maar vindt het altijd weer prachtig dat de leerlingen in het eerste jaar van
het voortgezet onderwijs weer een bezoekje brengen aan de ‘oude school’ en vertellen over hun ervaringen. “Wy leare dan troch de ferhalen fan elkoar”, aldus Sytske. De kinderen vinden het mooi om weer even bij te praten met hun ‘oude juf’ en als het kan goede adviezen te krijgen.
“Do merkst dan datst wat opboud hast, der is echt fertrouwen en dat jout in hiele moaie bân. Ik fyn dat sa moai.”
‘De moaiste baan dy’t er is’
Juf Sytske steekt niet onder stoelen of banken dat ze het werken in het onderwijs prachtig vindt. Ze zit ook niet bepaald stil. Dat blijkt wel uit haar geweldige drive voor het werk en ook in de nieuwe stappen die ze zet. Zo haalde ze bijvoorbeeld het diploma ‘Rekencoördinator’ en nam ze deel aan een assessment, om te kijken waar haar ontwikkelpunten zitten.
De prachtige nieuwe basisschool in de Westereen biedt Sietske veel kansen en hopelijk kan zij met haar passie anderen blijven inspireren en wellicht aanzetten tot een keuze voor het onderwijs.