Hij sleepte maar liefst 100.000 euro aan prijzengeld in de wacht door zijn deelname aan het realityprogramma De Bondgenoten, maar eerlijk? “Ik heb maar een paar honderd euro op mijn bankrekening”, grinnikt Gerrit de Haan. “Net genoeg voor een vliegticket terug naar Nederland.” Waar is dat prijzengeld dan gebleven? “Ik heb alles in crypto gestoken. Daarmee gaat het hartstikke goed. Financieel heb ik niks te klagen.”

Gerrit de Haan (29) uit De Westereen deed afgelopen jaar mee aan De Bondgenoten, een SBS6-realityshow waarin deelnemers allerlei uitdagingen aangaan in de strijd om een prijs van €100.000. In juni werd Gerrit tot winnaar gekroond. Zodra hij de ton binnen had, wist hij precies wat hij ermee wilde doen: investeren, investeren, investeren – en vooral genieten van zijn vrijheid.
 
Digital nomad
“Sinds augustus reis ik door Azië. Ik begon in Thailand, maakte een uitstapje naar Cambodja, en ben nu weer terug in Pattaya, Thailand. Het leven hier is supergoedkoop. Voor 400 euro per maand heb je een prima appartementje. Uit eten? Dat kost maar 2 euro. En met een motor kom je overal.” Hij lacht. “En dan hebben we het nog niet eens over het weer: hier is het altijd 25 à 30 graden. Heerlijk!”
 
“Thailand is mijn favoriete plek om te vertoeven”
 
Gerrit leeft als digital nomad. “Dat is gewoon een moeilijk woord voor reizend werken”, zegt hij. “Ik werk als zzp’er voor communicatiebedrijven en doe daarnaast aan cryptotrading (het verhandelen van cryptogeld, red.). Alles wat ik nodig heb, is een laptop en een goede internetverbinding. Thailand is mijn favoriete plek om te vertoeven. Het voelt hier als een tweede thuis. Het leven hier is rustiger, de mensen zijn vriendelijk, de supermarkten zijn 24/7 open. Alles gaat op zijn dooie gemakje.” Hij moet opnieuw lachen. “Al moet ik toegeven dat het soms lastig is als je iets snel wilt regelen.”
 
“In Utopia zit je achttien maanden lang op elkaars lip”
Reizen is Gerrit niet vreemd. Al voordat hij meedeed aan De Bondgenoten was hij vaak in het buitenland te vinden. Hij was nota bene in Thailand toen hij het telefoontje uit Hilversum kreeg. 
“Ik was bijna vergeten dat ik me had ingeschreven voor De Bondgenoten”, lacht hij. “Dus toen Talpa vroeg of ik mee wilde doen, heb ik er wel even over na moeten denken.” Maar na een tijdje wikken en wegen dacht hij: waarom ook niet?
 
De Bondgenoten was niet zijn eerste kennismaking met de wereld van reality-tv. In 2018 brak de Westereender door als finalist in Utopia, waar hij achttien maanden lang deelnam aan het experiment om een nieuwe samenleving op te bouwen. Volgens Gerrit gaf deze ervaring hem een voorsprong in De Bondgenoten, waar deelnemers twee maanden lang intensief samenwerken. “In Utopia zit je achttien maanden lang op elkaars lip. Dat was een pittige training. Daardoor wist ik bij De Bondgenoten precies wat ik moest doen en waar ik op moest letten. Het klinkt misschien een beetje raar, maar op de een of andere manier had ik wel het gevoel dat ik ver zou komen in dat programma.”
 
Tips voor Jesse van De Bondgenoten
Gerrit is niet de enige uit deze regio die meedeed aan het programma. Jesse van Wieren uit Kollumerzwaag was van de partij in het meest recente seizoen van De Bondgenoten. “Van tevoren heb ik nog even met hem gebeld en hem wat tips gegeven”, zegt Gerrit. “Houd je rustig, maak geen ruzie.” Uiteindelijk besloot Jesse na twee weken te stoppen met de realityshow. Naar eigen zeggen had hij het zwaar onderschat. Dat begrijpt Gerrit wel. “De Bondgenoten is zeker niet voor iedereen weggelegd. Het is vooral veel wachten: je bent lang met hetzelfde groepje mensen en hebt weinig afleiding. Er is geen tv, geen radio, niets.”
Zit er een derde reality-avontuur in voor Gerrit? Hij sluit het niet uit. “Meedoen aan dit soort tv-programma’s is niet echt mijn ding, maar op de een of andere manier doe ik het altijd best goed”, lacht hij. “Dus wie weet.” Toch plaatst hij meteen een kanttekening. “Utopia heeft me veel geleerd, maar financieel heeft het me geen rooie cent opgeleverd. Dat was een belangrijke les. Als Talpa nu zou bellen, moet het programma óf goed zijn voor mijn socials, óf er moet flink wat tegenover staan”, zegt hij. “Maar voorlopig ben ik nog wel even zoet met Azië.”
 
“Zoiets gebeurt in Nederland niet zo snel”
 
Van vierhoog vallen en lichamen vinden
Gerrit beleeft daar genoeg avonturen. In Cambodja hielp hij een Britse toerist die van vierhoog van een balkon was gevallen. “Twaalf meter naar beneden, alles gebroken. Ik ben er met een tuk-tuk heen gereden en heb hem eerste hulp geboden. Twee dagen lang ben ik bij hem gebleven, omdat hij helemaal alleen was. Dat was wel heftig, hoor.” Hij legde het incident vast en plaatste de beelden op zijn vlogkanaal op YouTube. Twee weken eerder ontdekte hij met zijn drone een lichaam in het water. “Zoiets gebeurt in Nederland niet zo snel.”
 
“Waarom zou ik vastzitten aan Nederland?”
 
In februari vliegt Gerrit terug naar Nederland voor vrienden en familie, maar settelen? Geen haar op zijn hoofd die daaraan denkt. “Ik wil mijn ton minstens een paar keer verdubbelen, zodat ik over vijf jaar alle schaapjes op het droge heb. Ik ben jong, heb geen verplichtingen en kan in Azië voor een fractie van de kosten leven en van de wereld genieten. Waarom zou ik dan vastzitten aan Nederland?”